Yalçıner Çiftiliği’nin Sahibi Latif Yalçıner, “Anadolu’da yaşam, topraktır. Topraksa berekettir, huzurdur, doğadır, yaşamdır, sağlıktır, sevinç ve mutluluktur, kısaca yaşamdır. Toprak nefes alır, yaşlanır ve eğer beslenmezse bir gün ölür. Toprak, besler, giydirir, barındırır. Topraktan eşya yapar, sanat üretirsiniz. Toprak her şeydir. Biz de ailemizin yaptığı gibi toprağa saygımızı onu doğru kullanarak göstermeye çalışıyoruz. Onların yakaladığı gibi sağlıklı ve uzun yaşamanın topraktan elde edilen ürünün de sağlıklı olmasıyla gerçekleştiğini biliyoruz. Bu nedenle çiftliğimizdeki 15 dönüm arazide 2005 yılından beri sertifikalı ekolojik tarım yapmaktayız.” dedi.
Yapıkları çalışmalarla öncelikle aileden kalan dut bahçesinin verimini artırdıklarını ifade eden Yalçıner Çiftiliği’nin Sahibi Latif Yalçıner, şunları söyledi. “Dutun yanı sıra ceviz ve üzümü organik sertifika ile üretiyoruz. Çiftliğimizde ayrıca elma, kiraz, vişne, kızılcık, armut, kocayemiş, karadut, kuşburnu, Can erik, nar, Verik elması, mürver, ıhlamur, nane, reyhan ve ayva üretimi yapmaktayız. Çiftliğimizde öncelikle dut ve duttan yapılan güneş pekmezi, pestil, dut sirkesi, oricik (cevizli sucuk) ürünlerinin katkısız ve yerel yöntemlerle üretimi yapılmaktadır. Diğer ürünlerin ise sınırlı miktarda özel üretimleri yapılmaktadır. Yalçıner Çiftliği’nde ayrıca TaTuTa (Tarım-Turizm-Gönüllü Bilgi ve Tecrübe Takası Projesi) uygulanmaktadır. Buğday Derneği’nin organizasyonluğunu yaptığı bu proje ile çiftlik hayatını merak edenlerin konaklama ve yeme-içme hizmetleri çiftlik tarafından karşılanmaktadır. Ziyaretçiler de çiftlikte günlük iş planına göre çalışmakta, üretim yapmakta ve doğal yaşamı solumaktadırlar. Dünyanın her noktasından ziyaretçilerimiz gelmektedir. Yalçıner Çiftliği, 18. Dünya Organik Konferansı’nda Türk-Alman iş birliği projesinde Almanya ve ülkemizde organik tarım yapan çiftçiler arasında yapılan değerlendirmede 2014 yılının en iyi Organik Aile Çiftliği ödülünü almıştır.”
Muhteşem bir coğrafya Kemaliye
Rafting ve kano gibi doğa sporlarının yapılabileceği muhteşem bir coğrafya olan Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde yer alan Yalçıner Çiftiliği ile ilgili bilgiler veren Latif Yalçıner, sözlerini şöyle tamamaldı. “Aynı zamanda kırsal turizm faaliyetlerinde bulunan ev sahibi üç ayrı evinde gönüllü ağırlayabiliyor. Kemaliye ile Apçağa Köyü arasında meyve bahçesinin bulunduğu evde dört kişinin kalabileceği iki oda, karşı mahalledeki ikinci evde iki ailenin rahatça kalabileceği iki oda, Kemaliye’nin içinde sadece yazın misafir ağırlayabileceği üçüncü evde ise 10 kişinin kalacağı iki oda var. Çiftliğimizde Mart-Kasım ayları arasında yaklaşık 100 farklı bitki toplanıp kurutularak “zetirin” adındaki baharat yapılıyor. Mart ve Mayıs aylarında, meyve ağaçlarında budama, aşılama, yabancı ot yolma, haziran ve ekim ayları arasında da, sulama, turşu, şurup, reçel yapımı, dut toplama, kurutma, pestil ve pekmez yapımı var. Yıl boyunca da kuzu, keçi, tavuk bakımı işlerimiz var. Farklı bir deneyim yaşamak isteyen herkesi çiftliğimize bekliyoruz.”
Biz de Anadolu Gezi Rehberi ekibi olarak, bizleri konuk eden Yalçıner Çiftliği’nin gözbebeği Aysel Teyzemiz ve Zeynep kardeşimize değerli konukseverlikleri için teşekkür eder, Latif abi nezdinde, Yalçıner Ailesine sağlık dolu uzun ömürler dileriz.