Kocaeli bir sanayi kenti olmakla beraber ayrıca bir doğa kenti. Yüzölçümünün yüzde 43’ü orman olan kentin yüzde 28,6’lık Türkiye ortalaması ile kıyaslandığında nasıl bir zenginliğe sahip olduğunu daha net görmekteyiz. İnsan, şehir ve doğanın bir arada sağlıkla yaşadığı,coğrafyamızda yetişen bitki ve hayvan türlerine sahip çıkmak adına doğal çevresiyle birlikte 2000 dönüme yayılan dev projesi Ormanya ile böylesi bir zenginliği ortaya çıkaran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tüm Türkiye’ye örnek oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin prestij projelerinden biri olan Ormanya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında yaklaşık iki ay kapalı olmasına rağmen yılın 9 aylık döneminde 2 milyon 417 bin 998 kişiyi ağırlayarak Türkiye’nin en çok ziyaret edilen Doğa Koruma alanı oldu. 2019 yılında 7 milyon 211 bin ziyaretçiyi ağırlayan Ormanya 2020’de de zirveyi korudu.
Bugün, coğrafi ve iklimsel uyum sağlayan bitki ve hayvan örneklerinin doğal yaşamlarına en yakın koşullarda bir araya getirilmesini sağlayan, kent yaşamını, doğal yaşamın korunması yoluyla destekleyen, çocuklar başta olmak üzere farklı sosyal grupların turistik amaçlı ziyaretlerini sağlayan, nitelikli yeşil alanlar ve bu alanlardan yararlanılacak tesisler ortaya çıkaran, ziyaretçilerde doğal yaşamı koruma bilinci oluşturan Ormanya, gelecekte de şunları hedefliyor: Küresel iklim değişikliği ve sanayileşme ile birlikte azalan doğal yaşam alanlarının ve ekosistemin korunmasına katkıda bulunmak, korunması gerekli türleri ve yaşam alanlarını koruma altına alarak sayılarını arttırmak, şehir yaşamında; karbon salınım değerlerinin düşürülmesini, oksijen ve temiz hava oranlarının artırılmasını sağlamak, şehrin doğayla bütünleşmesini sağlamak, şehir sakinlerinin yaşam kalitesini artırmak ve doğa aktivitelerini çeşitlendirmek, ülkemize ve Kocaeli’ne önemli bir doğa turizm destinasyonu kazandırmak,, uluslararası düzeyde kentin tanınırlık ve marka değerini artırmak, yerli ve yabancı turizm yatırımcılarının bölgeye ilgilerini çekmek ve yatırım yapmalarını sağlamak.
Çocuklu ailelerin vazgeçilmez rotası olan Ormanya
2018’de açılan ve bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde yerli ve yabancı ziyaretçilerin gözdesi olmayı başaran Ormanya, sadece bulunduğu ilden değil çevre ve uzak illerden gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başardı. Kısa süre zarfında 2019’un en çok ziyaret edilen Doğa Koruma alanı oldu. Toplumun her kesimine hitap eden Ormanya’da birbirinden farklı on bir bölüm ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Özellikle çocuklu ailelerin vazgeçilmez rotası olan Ormanya, bu sebeple 2020’de de zirvedeki yerini korudu. Kocaeli ve çevre illerden sık sık ziyaretçi ağırlayan Ormanya, pandemi kurallarına azami önem gösteriyor. Alan içerisinde sık sık pandemi uyarılarının yer aldığı tabelalar bulunuyor. Anons sistemi ile sosyal mesafe ve maske takılmasıyla ilgili uyarılar yapılarak güvenlik kontrolü gerçekleşiyor. Hafta sonlarının yoğunluğu sebebi ile jandarma ekipleri girişte denetleme yaparak maskesiz geçişe izin vermiyor. Önemli Doğa Turizmi destinasyonları arasında kısa sürede yerini alan Ormanya; İstanbul, Eskişehir, Konya, Ankara, Yalova, Bursa, Tekirdağ, Edirne gibi şehirlerden çıkışlı, önemli turizm acentelerinin düzenlediği binlerce turun öncelikli rotasında yer alıyor.
Kamp alanı’nda birçok kampsever misafir edildi
Pandemi sürecinde doğaya kaçışın başlamasıyla birlikte Ormanya Kamp Alanı’da birçok yerli ve yabancı kampseveri alanında misafir edildi. Pandemi kurallarının devam ettiği alanda, birçok noktaya dezenfektanlar konuldu. Çadırların sosyal mesafeye uygun olarak kurulmasına da önem gösterildi. Yerli doğa tutkunlarının yanı sıra özellikle Almanya, İspanya, Hollanda, Rusya, ve Fransa gibi ülkelerden turistleri de ağırlayan Ormanya kamp alanı pandemi süresince toplamda 62’si turist olmak üzere 1639 kamp severi ağırladı. 7-14 yaş arasındaki çocuklara 5 farklı eğitim programının uygulandığı Doğa Okulu, geçtiğimiz haftalarda tekrar eğitime başladı. Doğa içerisinde özel bir alanda verilen eğitimlerde, eğitime katılmak isteyen çocukların HES (Hayat Eve Sığar) kodu sorgulamaları yapılarak eğitime alındı. Bunun yanı sıra maske dağıtımı yapılarak alan içerisine dezenfektanlar yerleştirildi. Her hafta gerçekleşen eğitimlere kontenjan sınırlaması getirildi.
Ormanya’da yeni projeler hayata geçiriliyor
Ormanya’da bulunan Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi yaban hayatı sağlığı ve rehabilitasyon çalışmalarına devam ediyor. Yaban hayvanlarına yönelik çalışmaları ile sık sık gündeme gelen merkez, pandemi süresince birçok zorlu ameliyatı ve tedaviyi başarıyla tamamladı. Son 9 aylık dönemde; tilki, çakal, yedi uyur, gibi 411 hayvanın tedavi edildiği merkezde; doğan, şahin, leylek, atmaca gibi 168 yaban kuşu da tedavi edilerek doğal yaşam alanına geri salındı. 2020 yılının ilk aylarında Kuş Gözlem Alanı ve Sportif Olta Balıkçılığı’nı ziyaretçiler ile buluşturan Ormanya’da yeni projeler hayata geçiriliyor. Doğal malzemelerin kullanılarak yapılacağı etkinlik odaklı alan çalışmalarını da ziyaretçileriyle buluşturmayı hedefliyor.