İzmit Belediyesi, Türk Sineması’nın duayen isimlerinden Tuncel Kurtiz’i 1 Şubat Pazartesi günü “İzmit Unutmaz” etkinlikleri kapsamında düzenleyeceği doğum günü programıyla anıyor.
İzmit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, ‘’İzmit Unutmaz’’ etkinlikleri kapsamında bu kez, Türk Sineması’nın en önemli isimlerinden, usta oyuncu Tuncel Kurtiz’i doğum gününün 85. yılına özel gerçekleştirilen anma programı ile yâd ediyor. Aydili Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Akın ile Gazeteci-Yazar Mustafa Küpçü’nün katılacağı anma programı Sirkeciler Konağı’nda gerçekleşecek. Tuncel Kurtiz’in hayatı, sanata bakış açısı, manifestosu üzerine konuşacak olan konuklar, Kurtiz’in kendi kaleminden yazdığı şiirleri okuyacak.
Kurtiz’in hayatını anlatan kısa film ile başlayacak
Sosyal medya hesaplarında 1 Şubat’ta yayınlanacak olan Tuncel Kurtiz’i anma programı, tüm İzmitliler tarafından merakla bekleniyor. Tuncel Kurtiz’in hayatını anlatan kısa film ile başlayacak olan programda; hem Tuncel Kurtiz’in şiirleri kendi sesinden dinlenirken hem de konukların okuması ile şiirler tekrar yaşatılacak. Film ve dizilerinden kesitlerle sanatçı kimliği konuşulacak olan Kurtiz’in, sanatta yenilik anlayışı ve Türk halkının onu sahiplenmesindeki sebeplerin sohbet havasında gerçekleşeceği program, 1 Şubat’ta İzmit Belediyesi sosyal medya hesaplarında paylaşılacak.
Sirkeciler Konağı namıdiğer Sarı Konak
Binanın yapılış yılı net olarak belirlenememiş, binanın ilk sahiplerine yönelik yapılan kaynak taraması, binanın yapılış tarihinin 1876 öncesine isabet ettiği olgusunu kuvvetlendirmiştir. İzmit’te Fevziye Camii’nde imam olarak görev yapmış olan Hafız Hamza Celaleddin Hoca Efendi’nin oğlu Hafız Hüseyin Efendi bu evde dünyaya gelmiştir. Hafız Hüseyin Efendi de babası gibi Fevziye Camii’nde imamlık yapmış emekliliğinden sonra sirkecilikle uğraşmıştır. Konağın adı aileye ithaf edilen Sirkeci Hocalar isminden gelmektedir. Hafız Hüseyin Efendi’nin doğum yılı 1876 olarak Bağçeşme Mezarlığı’ndaki mezar taşından-öğrenilebilmektedir. Dolayısıyla yapının 1876 öncesine tarihlenebilmektedir. G.E.E.A.Y.K.’nun 10.11.1979 tarihli kararı ile tescillenmiştir. İzmit Belediyesi tarafından 2009 yılında istimlak edilen yapı Toki-İzmit Belediyesi işbirliği ile 2011-2013 yılları arasında aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır. Rekonstrüksiyonu tamamlanan tarihi konak İzmek Kursu olarak hizmet vermektedir.