Sanayi ve teknoloji Bakanlığı, Kültür Turizm Bakanlığı, Kocaeli Valiliği, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliğiyle, Kocaeli’nin turizm çeşitliliğini değerlendirmek ve turizm kaynaklarının nasıl daha etkin kullanılabileceğini masaya yatırmak için düzenlenen “Kocaeli Turizm Çalıştayı” bugün başladı.
Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun 79’una, 13 organize sanayi bölgesine, 126 Ar-Ge Merkezi ve 15 Tasarım Merkezi’ne, bilişim vadisi ile birlikte 5 Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne, 2 üniversiteye, 2 serbest bölgeye, 1 havalimanına, yüksek hızlı tren bağlantısına ve 38 liman tesisine sahip olan Kocaeli’de gerçekleşen Turizm Çalıştayı’na Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, Adalet Komisyonu Başkanı Muhiddin Paça, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Vali Yardımcısı Suat Yıldız, ilçe kaymakamları, Başiskele, Kartepe ve Kandıra Belediye Başkanları, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, daire müdürleri, Türkiye Sağlık Turizm Dernek Başkanı Ergin Birdal, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Dr. Kürşat Bal, Deniz Ticaret Odası Başkanı Vedat Doğusel, TEMA Vakıf Başkanı Nermin Tol, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hacı İbrahim Canatan ve çok sayıda davetli katıldı.
Turizm potansiyeli keşfedilen yükselen yıldız Kocaeli
Başiskele’deki TRYP By Wyndham Otel’de gerçekleşen turizm çalıştayı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Çalıştay ile ilgili bilgilendirme sunumu Turizm Meslek Yüksekokul Müdürü Doç Dr. Bilsen Bilgili tarafından yapıldı. Sonrasında Turizm Yatırımcıları Derneği adına Harun Çıtak, Türkiye Otelciler Federasyonu’nu temsilen Alparslan Kılıç, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü kısa birer konuşma yaptılar. Daha sonra söz alan Kocaeli Büyükşehir belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın şunları söyledi. “Kocaeli’yi sanayi şehri olarak görmeyin. Turizm potansiyeli yeni keşfedilen Kocaeli yükselen bir yıldızdır. Bu çalıştayda çok güzel fikirlerin çıkacağına inanıyorum. “Doğaya Yürüyoruz Kocaeli” projemiz ile doğa yürüyüş parkurlarımızın turizm odaklı tanıtım ve markalaşma çalışmalarını yürütüyoruz. 1500 kilometrelik 52 Doğa Yürüyüşü Parkuru oluşturduk. 108 parkura 2500 kilometreye çıkarmak için çalışamalrımıza devam ediyoruz. Şehrimizin farklı yerlerine kamp yerleri yaptık. Bunlardan biri olan Ormanya, inanılmaz bir destinasyon oldu.
Kentimiz tarih turizmi açısından da çok ciddi fırsatlara sahip
Kentimizin etkinlikler şehri olması için yıllardır Kitap Fuarı, 23 Nisan Çocuk Fuarı Bilim Fuarı, Tarım Fuarı, Kartepe Zirvesi ve Tarih Sempozyumları gibi büyük uluslararası etkinlikler düzenleyip gelenekselleştirerek kongre turizmine katkılar sunduk. Endüstriye dönüşümün en güzel örneklerinden biri olan Seka Kağıt Fabrikası kültür alanını kentimize kazandırdık. Kent markalama çalışmaları kapsamında “Kocaeli Yöresel Yemekler Kitabı” ve “Kocaeli Yöresel Türküleri Albümü” hazırladık. Kentimizin dört mevsimini anlatacak tanıtım filmleri için altyapı çalışmaları başlattık. Kentimiz tarih turizmi açısından da çok ciddi fırsatlara sahip. Gebze’de bulunan, tüm zamanların en büyük askeri dehalarından biri olan Hanibal’ın mezarı ve Fatih Sultan Mehmet Han’ın konakladığı Hünkar Çayırı’nın panoramik müze olacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bitince orası da çok önemli bir turizm destinasyonu olacak. Eko turizm ve sürdürebilir tarım alanında da gelişme kaydetmeliyiz. Turizm Master Planı üzerinde de çalışmaya devam ediyoruz.Önümüzdeki günlerde turizmin her alanında çok önemli gelişmeler yaşayacağız.”
2700 yıllık yerleşim tarihine sahip Kocaeli
Büyükakın’ın ardından Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy söz aldı. Kocaeli’nin adını Osmanlı Beyliği fatihi olan Akçakoca Bey’den aldığını, 2700 yıllık yerleşim tarihine sahip olduğunu dile getiren Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, şunları söyledi. “Kocaeli güvenli bir barınak ve uğrak yeri olan İzmi Körfezi’yle birlikte Kral Yolu’ndan İpek Yolu’na,Bağdat Demiryolu’ndan Trans Avrupa Otoyolu’na, Osmangazi Köprüsü’nden Yüksek Hızlı Tren Hattı’na ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile bağlantılı Kuzey Marmara Otoyolu’ndan Cengiz Topel Havalimanı’na uzanan ana ulaşım bağlantıları ile tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Kocaeli özellikle son yüzyılda sanayi kimliği ile ön plana çıksa da, yapısı ve konumu itibariyle önemli bir turizm destinasyonu olma potansiyeline sahiptir. İl genelinde zengin bir doğa, deniz, kültür ve tarih, sağlık, iş, gastronomi, fuar ve kongre, spor turizmi altyapısı ve potansiyeli bulunmaktadır. Eylül ayı itibariyle ilimizde 158 konaklama tesisinde toplam 14.339 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Kocaeli 2018 yılında 602 bin yerli, 11 bin yabancı turisti ağırlamıştır. Konaklamalı turistler haricinde ilimizde önemli bir günübirlik turizm hareketi görülmektedir. Yine 2018 verilerine göre Kocaeli’ye en çok yabancı uyruklu turist gönderen 5 ülkenin sırasıya Romanya, Suudi Arabistan, Almanya, Güney Kore ve Çin Halk Cumhuriyeti’dir.”
Kocaeli, önemli bir kültür merkezidir
Mavi Bayrak Plajları Kocaeli’nin deniz turizmindeki önemini arttırdığını ifade eden Vali Aksoy, sözlerini şöyle tamamladı. “Kocaeli ili yüzölçümü yüzde 42,4’ü ormanlardan oluşmaktadır ve iki farklı denize kıyısı olup aynı zamanda kayak merkezi ve yaylalar barındıran müstesna bir coğrafi niteliğe sahiptir. Bu çeşitlilik Kocaeli’yi önemli bir doğa turizmi destinasyonu haline getirmektedir. Ballıkayalar, Yuvacık-Beşkayalar ve Kuzuyayla Tabiat Parklarıi Maşukiye, Serindere Kanyonu ve Bayramoğlu Yarımadası bu temanın bazı önemli alanlarıdır. Binicilik, trekking, dağcılık, yayla kültürü, kampçılık ve karavancılık, kuş gözlemciliği, yamaç paraşütü, sualtı dalışı ile karşılığı bulunan turistik faaliyetlerdendir. Bitinya başkenti ve Roma İmparatorluğu’nun önemli merkezi Nicomedia’ya uzanan kökeni, Mimar Sinan’ın, Osman Hamdi Bey’in eserlerinin ev sahibi ve Osmanlı kuruluş dönemi fatihlerinden Karamürsel Alp ve Akçakoca Bey’in ebedi istirahatgahı olması, pekçok Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserine sahip, Tökeli İmre’nin ve Kartacalı Anibal’ın izlerini taşıması, 2’si menşe, 10’u mahreç olmak üzere 12 coğrafi işaretli ürünü bulunması ile Kocaeli, önemli bir kültür merkezidir.”
Kocaeli’nin turizmde yol haritası çıkarılacak
Bugün başlayan ve yarın tamamlanacak “Kocaeli Turizm Çalıştayı” ile Kocaeli’nin turizm çeşitliliği değerlendirilip, turizm kaynaklarımızın nasıl etkin kullanılacağı belirlenerek Kocaeli’nin turizmde yol haritası çıkarılacak. Doğa Turizmi, Deniz Turizmi, Kültür, Tarih ve İnanç Turizmi, Sağlık (Medikal) Turizmi, Sağlık (Termal) Turizmi, İş Turizmi, Gastronomi Turizmi, Kongre ve Fuar Turizmi, Spor Turizmi gibi Kocaeli’deki turizm çeşitliliğine göre oluşturulmuş 9 farklı çalışma grubu ile hazırlanan değerlendirmeler Kocaeli turizmine katkı sağlayacak.