Tenis, sosyal bir oyundur. Teniste sportmenlik, karşılıklı saygı ve centilmenlik oyuna başlarken uyulması gereken kurallar olup, tüm bunlara uyulmadığında oyunun bir kabusa ve zevkten çok bir işkence aracına dönüşmesi bir an meselesi olacaktır. Sahaya çıkan her oyuncu tarafından biliniyor kabul edilen tenisin etik kuralları ve teniste centilmenlik üzerine sohbet ettiğimiz Marten Tenis Kulübü’nün Kurucusu Fahrettin Batı bakın bize neler anlattı:
Olimpik bir spor olan tenisin, teke tek oynanabildiği gibi ikişer kişilik takımlar halinde de oynanabildiğini ifade eden Marten Tenis Kulübü’nün Kurucusu Fahrettin Batı, şunları söyledi. “Tenisçiler, ellerinde bulunan raketler vasıtası ile lastikten özel olarak yapılmış keçeli tenis topuna vurarak, topu rakip yarı sahaya geçirmeye ve rakibin topu karşılayamamasını sağlamaya çalışmaktadır. Tenisin kendine özgü kuralları içerisinde en çok puanı toplayan taraf, oyun sonunda kazanan olur. Bir oyuncu tarafından rakibe doğru atılan top rakibin topa vurmasından önce atıldığı yarı sahanın içerisinde sekerse, oyuncu topa vuramazsa, oyuncu topa vurduktan sonra top fileye çarparsa, oyunu topa vurduktan sonra top kort dışına çıkarsa, top oyuncunun vücuduna değerse, top rakete birden fazla kez değerse ya da raket fileyi geçerse, faul olur ve atış tekrarı yapılır. Tekrarı yapılan atışta da bu yasaklardan birinin yaşanması halinde atış sırası karşıya geçer. Tenis üç ya da beş set olmak üzere oynanan bir spor olup üç setlik maçlarda setlerden ikisini, beş setlik maçlarda ise setlerin üçünü alan taraf maçı kazanır.”
Top ve raket paralel bir şekilde tutulur
Taraflardan birinin servis kullanmasıyla başlayan tenis maçında servis atışının sıra ile yer değiştirdiğini ifade eden Marten Tenis Kulübü’nün Kurucusu Fahrettin Batı, sözlerini şöyle sürdürdü. “Servis, belirlenen çizginin arkasından belirlenmiş kurallar dahilinde yapılmalıdır. İlk servis soldan, ikinci servis sağdan atılmalıdır. Servis kullanılırken top fileye takılırsa, top alandan dışarı çıkarsa, ya da servis karesi dışında bir kısma giderse faul olur ve ikinci bir servis hakkı tanınır. Hatalardan birinin tekrarlanması halinde servis şansı karşı tarafa geçer ve oyuncu puan kaybeder. Top ve raket paralel bir şekilde tutulur. Servis bölgesine geçilir ve top iki kol boyu yükseğe atılır. Aşağı düşmekte olan topa raketle vurulur. Raket ne kadar hızlı gerilir ve ne kadar güçlü vurulursa servis o kadar başarılı olmuş olur. Bir tenis karşılaşması, her tarafta bir oyuncunun yer aldığı tek oyun şeklinde gerçekleştirilebileceği gibi her tarafta iki oyuncunun yer almasıyla iki oyun olarak da gerçekleştirilebilir. ”
Vücudunuza topun temas etmesi karşı tarafa sayı kazandırır
Tenis mücadelesi boyunca topu yönlendirmenin, başarılı tekniklerle vuruşlar yapmanın ve doğru konumlanmanın karşılaşmaların kaderini belirlediğini belirten Fahrettin Batı, “Rakibinizin görmediği yerlerde kendinize avantaj sağlayamazsınız. Servis kullanırken kortun içerisine girmeyeceksiniz. Dış çizginin iç kısmına topla raketi buluşturduktan sonra girebilirsiniz. Fileye raketi vuramazsınız. Fileye vurduğunuz zaman karşı tarafa sayı vermiş olursunuz. Teniste topu sadece raketle karşıya atabilirsiniz. Bunun dışında başka atış şekli yoktur. Vücudunuza topun temas etmesi karşı tarafa sayı kazandırır. Top vücudunuza değer ve rakibiniz görmese de siz bu durumu rakibinize ifade ederseniz, bu da bir nevi centilmenliktir. Üstelik başkasının hak ettiği sayıyı görmemek çalmakla eşdeğerdir. İyi bir tenisçinin ağız münakaşası yaptığını göremeniz çok zordur, böyle bir davranışa maruz kalan tenişçi, en fazla eşyalarını toplar çantasını alır arkasını döner gider ve bir daha da bunu yapan kişiyle tenis oynamaz. Ve bu davranış tenis camiasında duyulduğunda bu kaba davranışı yapan bir kişiyle kimse tenis oynamaz. Bu bir anlamda kişilerin otokontrolü sağlamasına neden oluyor. Çünkü tenis oynayanlar bilirki, bu tarz davranışlar sergileyenlerle kimse tenis oynamak istemez”, şeklinde konuştu.
Rakibinize hak ettiği sayıyı vermeniz de bir başka centilmenlik örneğidir
Centilmenlik ve hoşgörü hayatın her yerinde ve her safhasında olması gereken bir davranış şekli ve düşünce tarzıdır diyen Marten Tenis Kulübü’nün Kurucusu Fahrettin Batı, sözlerini şöyle tamamladı. “Her spor dalında olduğu gibi tenisin de kendine göre kuralları var. Bu kurallar içinde ısınırken, top ve saha seçiminde eğer hakem yoksa iki sporcu kendi aralarında seçim yaparlar. Hakem varsa bu görevi hakem üstlenir. Hakemin gözetiminde olan maçlarda olaya tek hakim olan hakemdir. Hakem yanlış görse dahi tüm kararları geçerlidir. İşte tam da burada centilmenlik devreye giriyor. Örneğin hatalı bir topu hakem karşı tarafın aleyhine söylediğinde yanlış gördüğünde eğerki puanı alan taraf hakemi uyararak karşı tarafa sayının verilmesine neden olursa, bu centilmenliktir işte, en büyük centilmenlik birinci planda sayılardadır. İkinci planda hakemsiz olan maçlarda sporcuların birbirlerine saha tercihini ya da top seçimini yaptırması, sporcuların centilmenliklerini sergiledikleri alanlardır. Teniste doğru olmayan bir sayı alıyorsanız bu çok ayıplanır. Rakibinize hak ettiği sayıyı vermeniz de bir başka centilmenlik örneğidir.”