Bu hafta sizin için Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’nden bahsediyoruz. Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürüyle son dönemde çok sayıda turist çeken Ayvacık, 78 kilometrelik muhteşem sahiliyle yaz tatilleri için güzel bir seçenek.

 

 

 

İstikamet Kazdağları

Doğal güzelliklerden başlamak isteyenlerin ilk istikameti muhakkak Kazdağları olacak. Dünyanın en zengin oksijen kaynaklarından biri olarak gösterilen Kazdağları doğaseverlerin gönlünü her daim çeliyor. Pek çok bitki ve hayvana ev sahipliği yapan dağlarda 30 tane akarsu çağlıyor. Bölge İlyada Destanı’nda ‘Bin Pınarlı İda’ olarak geçiyor. Kazdağları işte bu eşsiz güzelliğinin yanı sıra mitolojik öykülerde bolca yer alan köklü bir tarihe de sahip. Burayı gezerken zihninizde bu hikayeler gezecek. Kazdağları’nda görmeniz gereken yerler arasında Adatepe Köyü, Ayazma ve Zeus Atları’nı sayabiliriz.

 

 

Şahindere Kanyonu’na çam ve kekik kokuları eşlik ediyor

Bölgenin doğal güzellikleri Kazdağları’yla sınırlı değil. Yakınlarda bulunan Şahindere Kanyonu çam ve kekik kokuları eşliğinde sizi kendinizden geçirecek bir gezi sunuyor. Kanyon denizden aldığı iyotlu havayı dağlara doğru taşıyor. Çamlardan aldığı temiz havayı da Edremit Körfezi’ne ulaştırıyor. Böylece bölgenin havasını temizleyen bir sirkülasyon oluşuyor. 26 kilometre uzunluğundaki kanyonun kılavuzla gezilmesi öneriliyor.

 

 

Çevreyi de turlayın

Bölgenin en önemli merkezlerinden biri Babakale. Burada yer alan tarihi kale pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. İsmi ise zamanın dini liderlerinden biri olan Sultan Baba’dan geliyor. Ayvacık tatilinizde yakında gezebileceğiniz harika yerler de var. Bunların başında Bozcaada’yı sayabiliriz. Tarihi yapıları, sokakları, büyülü atmosferi ve deniziyle Bozcaada harika bir nokta. Ayvacık’la 50 kilometre mesafede olduğu için günübirlik ziyarete de uygun. Çanakkale Merkez de günübirlik ziyaret için değerlendirebileceğiniz bir yer. Güzel manzara arayanlar için de Karabiga’yı analım. Şehrin en güzel manzarasına sahip noktalardan biri olan Karabiga’nın sahil kenarındaki restoranlarını da es geçmeyin.

 

 

Şifalı sularıyla ünlü

Afrodit mitolojide güzellik tanrıçası olarak biliniyor. Bölgedeki şifalı suların da insanları güzelleştirdiğine inanılıyor. Özellikle cilt hastalıklarının tedavisinde bu sular kullanılıyor. Afrodit Kaplıcası’nın hikayesi de bu. Hikayeye göre, hastalanan Afrodit de burada mağaradan çıkan suyla yıkandıktan sonra eski güzelliği ve gücüne kavuşmuş. Girebileceğiniz bir diğer şifalı su da, Kestanbol Kaplıcası.

 

 

Assos Antik Kenti mutlaka gezilmeli

Ayvacık yer alan Assos Antik Kenti, Kuzey Ege’nin en etkileyici gezi mekanlarından biri. İlk yerleşimin M.Ö. 2000’lere kadar uzandığı antik kentte surlar, nekropol, amfi tiyatro, Athena tapınağı ve agora gezilip görülebilir. Antik kente iki farklı kapıdan giriş yapılabiliyor. Behramkale Köyü’nden yapılan girişinin ardından yol en tepedeki Athena Tapınağı’na uzanıyor. Limanda yer alan ikinci kapı ise ziyaretçileri nekropol ve agora kalıntılarıyla buluşturuyor. Antik kentte gezi saatinizi akşama doğru ayarlayarsanın tarihi yapılar eşliğinde eşsiz bir gün batımı manzarasına şahit olabilirsiniz. Bunu şiddetle öneriyoruz.

 

 

İlk Felsefe Okulu burada kuruldu

Assos Strabon’un anlatımına göre M.Ö. 2000’li yıllarda Lelegler tarafından kuruldu. Midilli adasından gelen göçmenlerle zenginleştirildi. Daha sonraki yıllarda Lidyalılar ve Perslerin hâkimiyeti altında kaldı. M.Ö. 348 ila 345 yılları arasında ünlü filozof Aristoteles, Kral Hermias’ın daveti üzerine buraya geldi ve dünyada bilinen ilk felsefe okulunu açtı. Assos’ta, Aristo ‘Erdeme Övgü’ adlı eserini de kaleme aldı. Büyük İskender’den sonra Bergama ve Roma hâkimiyetine giren bölge, 1. Murat ile Osmanlı topraklarına katıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Akşam Gazetesi, Haber7,Gezentripod

©2025 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account