Mustafa Kemal Atatürk Devletin Yönetim Şeklinin Cumhuriyet olduğunu İzmit’te yaptığı ilk ve tek basın toplantısıyla dönemin basın mensuplarıyla paylaşır. 16 Ocak 1923 Salı günü saat 21.30’da başlayan basın toplantısı 17 Ocak sabahına kadar sürer. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Tarihi İzmit Basın Toplantısı ‘nın 99. Yıl Dönümü’nü gururla kutladı.
İzmit Tren Garı’nda bir araya gelen gazeteciler, temsili olarak Atatürk’ü karşıladıktan sonra Atatürk Anıtı’na çelenk sunup, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nı okudu. Gazeteciler akabinde Atatürk’ün 16 Ocak 1923 tarihinde gazetecilerle basın toplantısını yaptığı Kasr-ı Hümayun’a geçti. Buradaki programa Vali Yardımcısı Dursun Balaban, AK Parti Milletvekili İlyas Şeker, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Büyükşehir Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Murat Yavuz, İzmit Belediyesi Basın Yayın Müdürü Ozan Özgenç, BBP İl Başkanı Remzi Kaya, İzmit Kent Konseyi Başkanı Başkanı Hüseyin Erol, YRP İzmit ilçe Başkanı Musa Kahya, BBP İzmit İlçe Başkanı Gökhan Aladağ, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
Tarihi İzmit Basın Toplantısı
Sunuculuğunu TRT İzmit Temsilcisi Halit Yılmaz’ın yaptığı programda ilk olarak söz alan KOGACE Başkanı Cemal Kaplan, şunları söyledi. “Tarihi İzmit Basın Toplantısı’nı tarihin tozlu raflarından çıkararak belgesel hazırlayarak bugünlere getiren değerli yöneticilerimiz Yalçın Arslan, Bedri Dölkeleş, Barbaros Tantan ve Metin Karan’a çok teşekkür ediyoruz. KOGACE Türkiye’nin en büyük derneği, 509 üyesi var. 509 üyemizle canla başla çalışıp çok güzel projelere imza attık. 180 arkadaşımıza drone ehliyeti verdik. KOGACE olarak depreme bölgelerine anında ulaşarak oradaki gazetecilerimize destek olduk. Mevcut medya evimizin geçici olarak bizde. Bizler Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın Bey’den kalıcı bir yer istiyoruz” dedi.
Ulusal çapta kutlanacağı günler de gelecek
Kaplan’ın ardından söz alan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Cumhuriyetimizin temeli İzmit’te atıldı. Tüm gazeteciler adına ne mutlu, ne gururlu ne onurlu bir gün. Bu kıymetli onurlu günü de basın onur günü olarak kutluyor olmak ayrı bir gurur kaynağı. Atatürk İzmit’te 16 Ocak 1923’te gerçekleştirdiği tarihi basın toplantısında fikir özgürlüğünün bir ulusun kaderi için ne kadar önemli olduğunu bu topraklardan dünyaya duyurmuş. Demokrasinin en önemli aracı olduğunu gazetecilere açıklamıştır. Bu özel günün ulusal anlamda kanun teklifi sunduk, gerekli görüşmelerde bulunduk ama ne yazık ki gerekli hassasiyet gösterilmedi ve teklif; içişleri komisyonunda bekliyor. Ulusal çapta kutlanacağı günler de gelecek buna inancım tam. Ülkemiz açısından çok büyük değeri olan bugünün 99. Yılı’nı kutluyorum. Bütün basın emekçilerimizin basın onur gününü kutluyorum” şeklinde konuştu.
Atatürk yönetim biçiminin Cumhuriyet olacağını ilk İzmitli gazetecilerle paylaştı
Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise, şunları söyledi. , “99 yıl önce burada bir toplantı yapıldı. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetim biçiminin Cumhuriyet olacağını gazetecilerle paylaştı. İkinci husus ise başkentin Ankara olacağıydı. Atatürk memleket meselelerini ne kadar önemsediği, toplantıdan 2 gün önce vefat eden annesinin cenaze törenine katılmayarak, Tarihi İzmit Basın Toplantısı’na katılarak, ülkemizin izleyeceği yolu açıklamıştır. 14 Ocak tarihinde hayatını kaybeden çok değerli Zübeyde Hanım’ı da buradan rahmetle anıyorum. Sayın Cemal Kaplan başkanımız bizden yer istedi. Onu da bir şekilde ayarlayalım neresi olur bilmiyorum. Size uygun bir yer bulalım, Genel Sekreter Yardımcımız Sadık Bey’le beraber çalışırsınız. Bir kez daha basın onur gününü kutluyorum. Basın Onur Günü’nün Türkiye çapında kutlanması için bizim üstümüze düşen ne varsa onu da yapmaya hazırız” dedi.
Cumhuriyetimizin kuruluşuna gidilen yolda birçok mücadele verilmiştir
Son olarak kürsüye gelen Vali Yardımcısı Dursun Balaban ise “Bu anlamlı günde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu tarihi toplantıya katılan; Dr. Adnan Adıvar’ı, Velit Ebuzziya’yı, Ahmet Emin Yalman’ı, Falih Rıfkı Atay’ı, Suphi Nuri İleri’yi, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nu, İsmail Müştak Mayakom’u, Halide Edip Adıvar’ı, Hilal-i Ahmer Başkanı Hamit Bey ile İleri Gazetesi’nin İzmit Muhabiri Hakkı Kılıçoğlu’nu bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Cumhuriyetimizin kuruluşuna gidilen yolda birçok mücadele verilmiştir. 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Samsun’a çıkışıyla başlayan mücadele, Amasya Genelgesi’yle Erzurum ve Sivas Kongreleri’yle devam etmiş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışıyla süreç ilerlemiş ve Anadolu’nun her bölgesinde kurtuluş mücadelesi aziz milletimizle birlikte verilerek Cumhuriyetin kuruluşuna gidilen noktalar adım adım mesafe alınarak sürdürülmüştür” dedi.
Cumhuriyetimizin kuruluşuna gidilen yolda İzmit önemli bir yer
Açıklamalarını sürdüren Balaban, “Kocaeli’deki tarihi İzmit basın toplantısı da bu amaçla oldukça önemli bir toplantı olarak tarihteki yerini almıştır. Cumhuriyetin kurulma fikrini basınla paylaşan Gazi Mustafa Kemal Atatürk buradan hareketle, Cumhuriyetin kurulacağını topluma farklı şekillerde anlatma ihtiyacı duymuştur. Cumhuriyetimizin kuruluşuna gidilen yolda İzmit önemli bir yer oluşturmuştur. Bu yönüyle Kocaeli Basını da bunu bir onur günü kabul etmiş ve 16 Ocak tarihini 1986 yılından beri “Basın Onur Günü” olarak kutlamaya başlamıştır. Ülke yönetimi ile milletimiz arasında çok önemli bir köprü vazifesi gören basınımız, dün olduğu gibi bugün de demokrasi ve Cumhuriyet’in korunmasında önemli bir yere sahiptir” diye konuştu.
Basın Onur Günü kutlu olsun
Balaban son olarak “Türk Basını, tarihin her döneminde milletin gözü, kulağı, sesi olma ve kamuoyunun haber alma hakkına katkıda bulunma görevini ilkeli, tarafsız ve gazetecilik anlayışı içerisinde başarı ile yerine getirmiştir. Bu vesileyle ilimizde de bu onurlu görevi üstlenen ve başarı ile yerine getiren basınımızın tüm temsilcilerine teşekkür ediyorum. Ebediyete intikal eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, basın camiasının Basın Onur Günü’nü kutluyor ve sevgilerimi sunuyorum” dedi. Törenin ardından Atatürk ve gazetecilerin toplantıyı yaptığı Kasr-ı Hümayun’a geçilerek, Atatürk ve dönemin gazetecilerinin bir araya geldiği masanın başında hatıra fotoğraf çektirildi.