Bithynia Günlükleri adı altında Bithynia’da yaşamış kahramanların çizgi roman serisini dijital ortama aktaran Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük,  ilk serinin Roma İmparatorluğu’nu titreten komutan Hannibal’ın hikayesi hakkında şu bilgileri verdi.

 

Kartaca’da dünyaya geldi

MÖ 247’de Kartaca’da dünyaya geldi. Birinci Pön Savaşı’nın ünlü kahramanı Kartacalı Komutan Hamilcar Barca’ın oğludur. Küçük yaşlarda babası ile savaşlara katılmaya başladı. MÖ 221 yılında Kartaca’nın İspanya Ordusu’nun komutanı oldu. MÖ 221’den MÖ 219’a kadar Ebro’nun batısındaki topluluklar üzerine hâkimiyet kurdu. Hannibal, I. Pön Savaşı’ndan sonra Roma ile ikinci bir savaşın kaçınılmaz olduğunu biliyor, ilk darbeyi kendisi vurmak istiyordu. İspanya’daki konumunu sağlamlaştırdığı iki yılın ardından MÖ 219’da Roma’nın müttefiki olan Saguntum şehrini (bugünkü Sagunto) kuşattı ve sekiz ay sonra da ele geçirdi. Roma’nın savaş ilan etmesi ile İkinci Pön Savaşı başladı. Büyük bir ordu ve filler ile antik çağ koşularında yapılan bu yolculuk, çok büyük bir başarı olarak kabul edilir.

 

 

Stratejinin Babası: Hannibal

Roma’nın en büyük düşmanı olarak II. Pön Savaşı’ndaki başarılarıyla tanınmıştır. Filleri içeren ordusuyla İber Yarımadası, Pireneler ve Alpler’den kuzey İtalya’ya girmiş ve Romalıları birkaç önemli savaşta yendi. Ancak, Hannibal’in artan prestiji Kartaca senatosunu korkuttu ve ona yeterli desteği göndermediler. Hannibal’in MÖ 207’de Roma’ya yaptığı baskın geri püskürtüldü. Hannibal, Roma ordusu ile yaptığı Zama Muharebesi’nde de yenilgiye uğradı. Askeri tarihçi Theodore Ayrault Dodge Hannibal’ı “Stratejinin Babası” olarak nitelendirir [8] ve en büyük düşmanı olan Roma’nın bile onu yine kendi taktikleriyle alt ettiğini belirtmiştir. Kartaca, Roma ile şartları çok ağır bir barış anlaşması yapmak zorunda kalmıştı.

 

Hannibal Anıtı Atatürk’ün vasiyetidir

Savaşın ardından “suffes” (Roma’daki “konsül”ün karşılığı) seçtiren Hannibal maliyeti ve ekonomiyi düzeltemeyi başardı. Ancak Romalılar’ın baskısı ile Kartaca Senatosu onu görevden aldı. Kendine karşı yükselen muhalefet yüzünden gönüllü sürgüne giden Hannibal, önce Seleukos İmparatorluğu olmak üzere Ermenistan’a ve Bitinya’ya giderek buradaki saraylarda askeri danışmanlık yaptı. MÖ 183 veya 182’de Bitinyalı yetkililer tarafından Romalılar’a teslim edileceğini anlayınca yüzüğünde taşıdığı bilinen zehiri içmek suretiyle Libyssa (Dilovası)’da intihar ederek yaşamına son verdi. Mezarı bilinmemekle beraber, ölüm yeri olan Gebze’de bulunan Tübitak yerleşkesinde kendi anısına yapılan bir anıt bulunmaktadır. Hannibal Anıtı, Atatürk’ün dile getirmiş olduğu Hannibal’ın mezarının bulunması ve bir anıt yapılması isteği vasiyet kabul edilerek 1981’de Kültür Bakanlığı’nca yapılmıştır.

 

©2025 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account