Rahmi M. Koç Müzesi, İstanbul’un Hasköy semtinde, Haliç kıyısında bir sanayi müzesidir. 1994 yılında iş adamı Rahmi Koç’un desteği ile açılmış müze, sosyal mesafe ve hijyen tedbirlerine uyarak yeniden ziyaretçileriyle fiziki ortamda buluşturuyor.
Rahmi M. Koç Müzesi, İstanbul’un Hasköy semtinde, Haliç kıyısında bir sanayi müzesidir. 1994 yılında iş adamı Rahmi Koç’un desteği ile açılmış müze, Türkiye’de sanayi, ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanmış ilk önemli müzedir. Müzede sık sık organizasyonlar, konserler ve özel sergiler düzenlenir. Bunlardan biri 2006 yılı sonunda açılan “Leonardo: Evrensel Deha Sergisi” adlı Leonardo da Vinci’nin çizimlerinden oluşturulan makine örneklerinin sergisidir.
Türkiye’nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, yeniden fiziki ortamda 1 Mart itibarıyla kapılarını açtı. Müzeden yapılan açıklamada, “Ziyaretçilerine, güvenli bir ortamda tarihin efsaneleri arasında gezinme fırsatı sunan müzede, sosyal mesafe ve hijyen tedbirleri uygulanıyor” denildi.
Müze temelde üç ana bölümden oluşmakta
Haliç’in kuzey kısmındaki Hasköy’de yer alan Rahmi Koç Müzesi, 1994 yılında kurulmuş bir müzedir. 27 bin metrekarelik bir alana yayılan müze temelde üç ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler Açık Hava Sergileme Alanı, Tarihî Hasköy Tersanesi ve Mustafa V. Koç Binası’dır. Mustafa V. Koç Binası Osmanlı’da gemiyi sabitlemek için denize atılan çapanın yapıldığı yer olarak bilinen Lengerhane’de yer almaktadır. 1991 yılında satın alınan Lengerhane, titizlikle restore edilerek 1994 yılında hizmete açılmıştır. Aynı zamanda en az Lengerhane kadar öneme sahip olan Tarihî Hasköy Tersanesi de hemen karşısında yer almaktadır. Müzede bulunan koleksiyonların bir kısmı da Hasköy Caddesi’nde yer alan ve ana girişten Haliç’e kadar uzanan Açık Hava Sergileme Alanı’dır.
Rahmi Koç Müzesi’nde onlarca önemli parça sergilenmektedir. Koleksiyondaki parçaların kategorileri ise şu şekildedir: Atatürk Bölümü, Karayolu Ulaşımı, Demiryolu Ulaşımı, Denizcilik, Havacılık, Tipo Baskı Atölyesi, Yaşayan Geçmiş, Makineler, İletişim, Bilimsel Aletler, Modeller ve Oyuncaklar. Bu kategorilerin altında bilimsel aletler, eski bilgisayarlar, eski trenler, klasik arabalar, Fenerbahçe Vapuru, sergiler, keşif küresi ve daha onlarca şey bulunmaktadır.
Ayrıca Rahmi Koç Müzesi’nin muhteşem bir de konsepti bulunmaktadır: 2002 yılında başlayan “Müzede Eğitim” kapsamındaki proje ile çağdaş eğitime katkıda bulunulmaktadır. Bu proje ile çocukların müzeyi hiçbir şey anlamadan gezmeleri yerine, müze koleksiyonunun hangi müfredat konularına hitap ettiği öğretilmekte ve anlatılmaktadır. Bu proje içinde Astronomi Atölyesi, Matbaa Atölyesi, Renkli Matematik Dünyası, Keşif Küresi, Fen ve Teknoloji Laboratuvarı gibi konseptler yer almaktadır.
Online etkinlikler hiç bitmedi
Yeni tip corona virüs (Covid-19) nedeniyle kapalı olduğu dönemde Google Street View ile gezilen müzede, çevrim içi eğitim çalışmaları da devam etti. Ayrıca sosyal medya hesaplarında paylaşılan güncel içeriklerle kültür ve sanat tutkunlarıyla etkileşimini sürdürdü.
Kaynak: AA