Çenesuyu yıllarca kaynağından şehir merkezlerine merkep ve katır sırtlarında taşınmış Sultan Abdulaziz döneminde Çenesuyu’nun adı şairlerin mısralarıyla taşlara kazınmış. İzmit’in simgesi olan Taç Kapı heykelinin üzerindeki kitabede de İzmitli Şair Saffet tarafından yazılmış, “Aceb mi sözlerim olsa Çenesuyu gibi ahla, ricam oldur ki Hakan-ı serir-i mülk ihsana sözlerine yer verilmiş.
Derince’nin kuzeyinde bulunan Çene Dağı’dan yeryüzüne çıkan Çenesuyu, şüphesiz ki Kocaeli şehri için oldukça önemli bir değer. Çenesuyu’nun tarihi ile ilgili yapılan araştırmalar, bu meşhur suyun çok eski dönemlerden beri kullanıldığını gösteriyor. Çene Dağı’ndaki kaynaktan doğal yollarla çıkan Çenesuyu, yaklaşık 8 km’lik bir hatla Çenesuyu Tesisleri’ne ulaşmaktadır. 1995 yılına kadar dağıtımı sadece Kaşık Tesisleri’nde yapılan Çenesuyu, 2002 yılında inşaa edilen modern tesislerinde depolanmaktadır. Osmanlı’dan günümüze uzanan asırlık geçmişi ile bilinen ve günümüzde yurt dışında birçok ülkeye ihraç edilen Çenesuyu’nun ürün yelpazesinde 0.33, 0.5, 1.5, 5, 10, 19 litrelik ürünler yer almaktadır.
Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün yönetiminde büyüyen ve pazarlama ağı genişleyen Çenesuyu, Derince’nin sadece bölgeye değil, Türkiye’ye ve hatta dünyaya açılan en önemli markaları arasında yer alıyor. Yaklaşık 400 yıllık mazisi ve Osmanlı’dan günümüze uzanan damak tadı ile adından söz ettiren Çenesuyu, ilçenin doğal hazinesi konumunda. Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün’ün girişimleri ile yurt dışında da birçok ülkeye ihraç edilen Çenesuyu, ülke ekonomisine de ciddi anlamda katkı sağlıyor. Yapımı süren depolama alanı ve ek bina inşaatıyla birlikte büyümeye devam eden Çenesuyu’nun sıradaki yatırımı ise cam şişeleme makinesi ile ürün portföyünü daha da geliştirmek. Başkan Aygün’ün girişimleri sonucu başkent Ankara’daki kamu kurumları nezdinde de yoğun ilgi gören Çenesuyu’nun tanıtımına bir katkı da AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker’den geldi.
Şeker’den Başkan Aygün’e Teşekkür
Geçtiğimiz hafta başkent ziyareti esnasında Gazi Meclis’te Çenesuyu ikramında bulunan Başkan Aygün’e teşekkür eden Milletvekili Şeker, TBMM’de konuyla ilgili bir konuşma yaptı. Milletvekili Şeker konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Geçen hafta Derince Belediye Başkanımız Zeki Aygün Bey’in Meclisimize ikram ettiği Çenesuyu’nun yüzde 100’ü Derince Belediyesi’ne aittir. Yapılan tarihi araştırmalarda Çenesuyu’nun Osmanlı’da sarayda tüketildiği lezzetinin beğenildiği belirtilmekte. İzmit’te bulunan Tarihi Av Köşkü’nün kapısının üstünde bulunan levhada “Aceb mi sözlerim olsa Çenesuyu gibi ahla, olur mu bu sözlerim Çenesuyu gibi tatlı ve şirin” diyerek Çenesuyu’nun tadından ve lezzetinden övgüyle bahsedilmektedir. 1836 yılında 2. Mahmut tarafından kaynağı keşfedilen Çenesuyu, 1933 yılında İzmit Belediye Başkanı Kemal Öz tarafından İzmit’e getirilmiş. Kocaeli’mizin değeri Çenesuyu’muzun yurt içi ve yurt dışına tanıtımında ve pazarlamasındaki gayretlerinden dolayı Belediye Başkanımız Zeki Aygün Bey’i tebrik ediyorum”