Trakya’ nın en yüksek 2. zirvesine sahip Ganos ( Işıklar ) Dağı eteklerinde yer alan göz alıcı ormanlar, kar yağışının ardından seyrine doyumsuz manzara sunuyor.

 

Tekirdağ-Şarköy yolundaki dağların eteklerinde bulunan ormanlar, yağışla birlikte beyaza büründü. Her mevsim farklı doğal güzellikler sunan ormanlar, kışın da bu güzergahta yolculuk yapanlara görsel şölen yaşatıyor. Beyaz örtüyle kaplanan dağlar ve ağaçlar, fotoğraf tutkunlarının da ilgisini çekiyor. Doğaseverler ile amatör fotoğrafçılar, kar yağışının ayrı bir güzellik kattığı ormanlık alanda fotoğraf çekmenin tadını çıkarıyor. Tekirdağ’ın insanlara her mevsim farklı güzellikler sunduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, “Ganos Dağı kar yağışıyla “beyaz gelinliği” giydi. Kar yağışının ardından doyumsuz manzaralar ortaya çıktı. Salgın dönemi herkes için zor geçiyor. Bu yüzden vatandaşlar bu güzellikleri görmek için bölgeye geliyor. Vatandaşlar Ganos Dağı eteklerinde denizin ve ormanın güzelliklerini izliyor.” , şeklinde konuştu.

 

Ganos Dağı namıdiğer Işıklar Dağı

Işıklar Dağı, diğer adıyla Ganos Dağı, Tekirdağ sınırlarında, Marmara Denizi‘nin kuzey kıyıları boyunca KD-GB doğrultusunda uzanan dağ. Işıklar Dağı Şarköy ilçe sınırlarında Tekirdağ’a adını veren Tekir Dağları’nın en yüksek kısmıdır (945 m). Dağ II. jeolojik zamanda Kuzey Anadolu Dağ Kuşağı içinde yer alır. Oluşumuna Kuzey Anadolu Fayı’nın da etkisi vardır. Dağ adını, Ksenofon’un Trak kralı Seuthes’e ait kıyı şehri oluğunu yazdığı, bugün Gaziköy sınırlarında yer alan antik Ganos yerleşiminden almaktadır. 945 m yüksekliğiyle ilin en yüksek alanı olan Işıklar Dağı 35 km uzunluğu, 10 km genişliği ile genç bir yükselim alanıdır.

 

 

Marmara’nın kıyılarından yükselmeye başlar

Işıklar Dağı barındırdığı tıbbi, aromatik ve otsu bitkilerin yanında, ağaçların büyüklük ve özellikleriyle Botanik Turizmi‘nde dikkat çekmektedir. Arazide adaçayı, kantaron, kekik, mercan köşk, ıhlamur, oğulotu (melisa) ve sumak yaygın olarak bulunur. Fazla yüksek olmasa da Marmara’nın kıyılarından yükselmeye başladığından heybetli bir dağ görüntüsü verir. Ganos Dağı üzerinde yer alan Uçmakdere Köyü’nde yamaç paraşütü etkinlikleri yapılmaktadır. Ganos Dağı’nın sunduğu ekoturizm imkanlarıyla kırsal ekonominin desteklenip, göçe engel olacağı değerlendirilmektedir.

 

 

Ganos, Şarköy ilçesi’ne bağlı bugünkü Gaziköy sınırları içinde yer alır

Ksenopohon’da Trak (Odrys) Kralı Seuthes’in kıyıdaki kentlerinden biri olarak bahsedilen Ganos, Şarköy ilçesi’ne bağlı bugünkü Gaziköy sınırları içinde yer almaktadır. MÖ.750-550 yılları arasında Yunanlılar Traklar‘la anlaşarak Şarköy kıyılarında bir takım koloniler kurmuşlardır. Kippert haritalarına göre bu kolonilerden biri de Ganos’tur. Eski adıyla “Ganos Kalesi” bugünkü adı Gaziköy olan ve Şarköy’e 25 km mesafedeki yörede Bizans dönemine ait kalıntılar ortaya çıkmıştır. Köyün 100 m yüksekliğindeki yamaçlarında istiridye kabukları ve balık fosillerine rastlanması da, burada jeolojik devirlerde bir deniz olduğuna işaret etmektedir. Bu yüzeyde  kilise ve konut kalıntılarına rastlanmıştır. Yapılan arkeolojik kazılarda bir tünel meydana çıkmıştır.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı ve Wikipedia

©2025 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account