Kocaeli’nin Darıca ilçesi binlerce yıllık geçmişi ile tarihin, kültürün, turizmin, sanatın, ticaretin ve sanayinin yan yana boy attığı, doğu ile batı arasında bir zamanların küçük bir Anadolu sahil kasabası olan sakin ve huzurlu bir coğrafya.
İstanbul’dan Anadolu’ya giden yol güzergahında denizi, tabiatı ve insanı ile Marmara bölgesinin incisi, Kocaeli’nin şirin bir ilçesidir. İstanbul’a uzaklığı 38 km olan Darıca’ya kara, demir ve deniz yolları ile ulaşılabildiği gibi, Sabiha Gökçen Havaalanı’na da çok yakın mesafede yer alır.
Tarihi, kalesi, modern tatil merkezine sahip Bayramoğlu Yarımadası, 16 km’lik kıyı şeridine sahip tertemiz sahili, uluslarası hayvanat bahçesi ve botanik parkı, tarihi evleri ve çınar ağaçları, parkları, sosyal tesisleri ve deniz feneri ile Darıca oldukça gelişmiş bir ilçedir.
Darıca ismini sahilden 200 metre kuzeyde bulunan, günümüzde bir burcu ayakta kalan Darıca Kalesi’nden alır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde “Dar Uca” olarak bahseder. Bu isim zamanla halk arasında Darıca’ya dönüşür. Trakya’dan Anadolu içlerine göçen Frigler daha sonra Misyalılar’ın bu bölgenin ilk yerleşik halkı oldukları kabul edilir.
Darıca’da bulunan liman iskeleleri, un depoları, yağ haneleri ve ticaret yerlerinin varlığı ve yapılış tarihi itibariyle Cumhuriyetten önce burada deniz taşımacılığı ve ticaretin çok ileri düzeyde olduğunun göstergesidir. 1924 yılında önce bölgede yaşayan Rumlar’ın zeytincilik, bağ, bahçecilik, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yaptıkları biliniyor.
Lozan Antlaşması’yla yapılan mübadele sonrasında Yunanistan’ın kıyı kentlerinden ve Girit Adası’ndan gelen Türkler, Darıca’dan ayrılan Rumlar’ın yaşadığı yerlere devlet tarafından yerleştirilmişler. Yunanistan’ın kıyı kentlerinden gelen Türkler zeytinlik alanlara yani sahil şeridine, tarımla ve hayvancılıkla uğraşanlar ise tarım alanlarına göç etmişler.