Kocaeli her geçen gün sanayi kenti kimliğini kültür kenti kimliğine dönüştürüyor. Bitinya Krallığı başta olmak üzere, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin binlerce yıllık kültürünün ev sahibi Kocaeli’nin müzeleri kentin tarihine tanıklık ediyor. Bu müzeler arasında en çok ziyaret edilenleri şöyle sıralayabiliriz:
Seka Kağıt Müzesi
Medeniyetin ve kültürün taşıyıcısı kağıt, hayatımızın her alanına dokunur. Seka Kağıt Müzesi denince akla Türkiye’deki kağıt üretimi gelir. Bu müzeyi gezdiğinizde Seka Kağıt Fabrikası’nın çalışanlarının alın teri döktüğü mekanlarda, yaşadıklarına ilişkin geçmişe yolculuk yapacak, Türk Kağıt Sanayisi’nin kurucusu Mehmet Ali Kağıtçı’nın düşlerine, bir endüstri mirası olan Seka Kağıt Fabrikası’nın hikayesine tanıklık edeceksiniz.
Kent Müzesi
İzmit’in tarihindeki kültür medeniyetlerinin, öncelikle bu kentte yaşayanlar daha sonra da kenti ziyaret edenler tarafından anlaşılabilmesi için bir dijital kent müzesi kurulmuş. Ziyaretçilerine kentin tarihi hakkında doyurucu bilgiler verecek donanıma sahip bu müze, 5000 yıllık tarihe tanıklık eden Kocaeli’nin tüm birikimini ortaya koyan bir müzedir. Kocaeli’yi hiç tanımayan birisi müzeye geldiğinde, bir rehbere ihtiyaç duymadan, kentin tarihsel, kültürel, sosyolojik ve fiziki özellikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olabiliyor.
Hızır Reis Denizaltı Müzesi
87 metrelik boyu ve yaklaşık 2 bin tonluk ağırlığıyla TCG Gayret Muhbirinin yanında iri bir balina gibi görünen denizaltının “battı şamandırası” ve pervaneleri müzenin girişinde TCG Gayret’in pervaneleri ile birlikte ziyaretçileri karşılar. Denizcilerin gemilerdeki yaşam şartlarının zorluğunu göstermek amacıyla, gemilerde yaşam mahalleri orjinal şekliyle muhafaza edilmiş ve denizaltının çeşitli bölümlerine konan mankenlerle dekor tamamlanmış. Geminin tüm bölümlerinde kurulan ses düzeneğiyle ziyaretçiler interaktif olarak bilgilendirilmektedir.
Gayret Gemi Müzesi
ABD yapımı gemi Kore ve Vietnam Savaşları’na katıldıktan sonra, Panama, Portoriko, Azor Adaları ve İspanya Limanları’na uğrayarak Türk Donanma Komutanlığı’na katılmış ve TCG Gayret adını almış. 1975-1995 yılları arasında birçok tatbikata katılan TGC Gayret Gemisi, 5 Mayıs 1995’te hizmet dışına alınarak Poyraz Limanı’nda muhafaza edilmiş. 1997 yılında Gölcük Donanma Komutanlığı, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi başkanlığı tarafından sanat galerisi ve müze haline getirilen gemi, 13 Ağustos 1997 tarihinde İzmit garı önüne getirilmiş. Gayret Gemisi denizcilikle ilgili müze ve gösterim merkezlerinin yanısıra, açık ve kapalı kafetaryalarıyla konuklarını ağırlamaya devam ediyor.
Yarhisar Gemi Müzesi
Türk Donanması’na keşif-karakol gemisi olarak 40 yıl hizmet eden ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na da katılan Yarhisar Gemisi, hizmet dışına ayrıldıktan sonra, Donanma Komutanlığı tarafından Gölcük’e hediye edildi. Depremden sonra yeniden yapılan Kavaklı Sahili’nde halka açık müze haline getirildi. Denizciliği sevdirmek ve öğretmek amacıyla müze olarak hizmet vermeye başlayan Yarhisar Gemisi, Kocaeli’nin TCG Gayret ve TCG Hızırreis’ten sonra üçüncü gemi müzesi olma özelliğine sahip.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Geçmişte pekçok medeniyete ev sahipliği yapan İzmit’te 5 bin 250 eserin sergilendiği Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Tarihi Gar Binaları kompleksi içinde yer alan, 2007 yılında ziyarete açılan müze teşhir salonlarının yanısıra 150 kişilik bir konferans salonuna da sahip. Eserlerin büyük bir bölümü bina içinde, bir bölümü de güvenlik önlemleri ile donatılan müze bahçesinde sergileniyor.
Brisa Müze: Türkiye’nin ilk ve tek lastik müzesi
Türkiye lastik sektörünün lideri Brisa tarafından 2013 yılında Kocaeli’de kurulan, Türkiye’nin ilk ve tek lastik müzesi Brisa Müze, 7’den 70’e tüm ziyaretçilerini lastik dünyasında eğlenceli bir gezintiye çıkarıyor. Sürdürülebilir tasarımıyla da dikkat çeken Brisa Müze’de, dünyayı değiştiren buluşlar arasında gösterilen tekerleğin yolculuklara kattığı değer ve Lassa’nın 42, Brisa’nın 28 yılı geride bırakan yolculuğu paylaşılıyor. Brisa Müze, çevre dostu olarak tasarlanmış LEED sertifikalı Brisa Akademi binasının içerisinde yer alıyor. Bina, güneş enerjisinden ve yağmur sularından faydalanarak harcadığı enerjinin yüzde 20’sini kendisi üretebiliyor.