Kocaeli’nin turizm çeşitliliğinin değerlendirilip, kentin turizm kaynaklarının nasıl etkin kullanılabileceğinin belirlendiği “Kocaeli Turizm Çalıştayı” bugün sona erdi.
Çalıştayda oluşturulan Doğa Turizmi, Deniz Kum Güneş Turizmi, Kültür, Tarih ve İnanç Turizmi, Medikal Sağlık Turizmi, Termal Sağlık Turizmi, İş Turizmi, Gastronomi Turizmi, Kongre ve Fuar Turizmi, Spor Turizmi gibi 9 farklı çalışma grubu, Kocaeli’nin turizmde alacağı yolun haritasını çıkardı. Çalıştay, çalışma gruplarının çıktılarının değerlendirmesi ile başladı. Değerlendirme sunumu Turizm Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç Dr. Bilsen Bilgili tarafından yapıldı.
Doç. Dr. Bilsen Bilgili sunumunda şu konulara değindi:
Kocaeli yoğun iş turizmi potansiyeline sahiptir
“Kocaeli ülkemiz sanayisinin yaklaşık yüzde 15’ine sahip olması nedeniyle yoğun iş turizmi potansiyeline sahiptir. Ancak bu amaçla gelen ziyaretçiler, yalnızca iş amaçlı faaliyetlerde bulunarak diğer turizm faaliyetlerine katılmadan kentten ayrılmaktadır. Ortalama bir ziyaretçinin kentte kalma süresi 1.5 gün olarak bilinmektedir. İş amaçlı gelen turistlerin kalma sürelerinin uzatılması için planlama yapılmalıdır.”
Sürdürülebilir bir kongre fuar turizmi hedeflenebilir
İstanbul ve Anadolu bağlantı noktasında yer alan Kocaeli için gelişmiş ve sürdürülebilir bir kongre fuar turizmi hedeflenebilir. İstanbul’a yakınlık bu turizm türü açısından bir dezavantaj olarak görülse de, aslında pekçok fırsatı da beraberinde getiriyor. Herşeyden önce Kocaeli’de maliyet avantajı var. Bunun hedef kitlelere aktarılması gerekiyor. Kongre fuar organizatörlerinin destinasyon tercihlerinin Kocaeli olması için kentin farklı cazibe noktalarına dikkat çekmesi gerekiyor.
Kültür rotası çizilmelidir
Tarih, kültür ve inanç varlıkları açısından oldukça zengin olan bir bölgedeyiz. Birçok dine, millete hitap edecek önemli tarih, kültür ve inanç varlıklarını bünyesinde barındıran Kocaeli için, profesyonel bir kültür rotası çizilmelidir. Kocaeli’de kültürel etkinlikler kapsamında düzenlenen en önemli faaliyetler festivallerdir. Bu festivallerin yeteri kadar tanıtımı yapılmalı ki farklı illerden de katılım olabilsin. Tarih koridoru niteliğinde olan Kocaeli, altyapı ve üstyapı eksikliklerini hızla tamamlamalıdır.
Deniz turizminin geliştiği bölgeler
Kocaeli’de deniz turizminin geliştiği bölgeler Kandıra’nın Karadeniz kıyısındaki Kefken, Kerpe gibi sahil kasabaları ve Karamürsel bölgesidir. 2019 yılı itibariyle Karamürsel’de 1, Kandıra’da 5 mavi bayrak sahibi plaj bulunmaktadır. Ayrıca Gebze’ye bağlı Bayramoğlu sahili, Karamürsel Ereğli’ye bağlı Kumyalı Sahili, Kandıra’ya bağlı Bağırganlı, Kovanağzı ve Sarısu plajları kentin diğer plajlarını oluşturmaktadır. Bu plajlara yerli halkın yanısıra çevre illerden de turistlerinde ilgisini çekecek çalışmalar yapılabilir. Kentte deniz turizminin yanısıra su sporlarının da bölgesel turizmin gelişmesine katkıları gözönüne alınarak, yurtdışı bağlantılı turnuvaları desteklenebilir.
Uzman seyahat acentalarına ihtiyaç vardır
Kocaeli Üniversitesi Hastanesi başta olmak üzere, devlet hastaneleri, özel hastaneleri, klinikleri aracılığı ile birçok sağlık sorununa ulusal ve uluslararası düzeyde çözüm bulma özelliğine sahip nitelikli tıp doktorlarına ve temel fiziksel altyapı imkanlarına sahip bir kenttir. Türkiye’de sağlık turizmi talebi en yüksek üç il arasında yer almaktadır. Medikal turizm alanında iş bağlantıları sağlayacak uzman seyahat acentalarına ihtiyaç vardır. Başta Ortadoğu olmak üzere, önemli hastalıkların tedavisi ve kişisel bakım hizmeti almak üzere birçok ülkeden ve yurtiçinden hasta getirmek için çalışmalar yapılabilir.
Değerli bir turizm çeşidi termal turizm
Termal turizm kaynakları Kocaeli’nin Gölcük ve Başiskele ilçeleri sınırları içinde yer almaktadır. Başiskele sınırları içinde bulunan kaynaklar henüz kullanılamamaktadır. Bu konuda çalışmalar devam etmektedir, hızlandırılabilir. Turizmin özellikle kış aylarına yayılması konusunda önemli bir alternatif olarak değerlendirilebilecek bir potansiyele sahip, değerli bir turizm çeşidi. Termal turizm ülkemizde yeteri kadar bilinmiyor. Sadece havuz ve hamam olarak değerlendiriliyor. Bu konuda kullanıcıların bilinçlendirilmesi sağlanabilir. Bu turizm türünün iyileştirici etkileri konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılarak ilgi uyandırılabilir.
Kentin gastronomi ürünleri tanıtımı ve bilinirliği artırılabilir
“Üniversitemiz tarafından gastronomi alanında kente ait oldukça kapsamlı çalışmalar yapılmıştır. Çalışma sonuçları bize göstermiştir ki, Kocaeli’ye özgü yemek çeşitliliği yüksek olup, bilinirliği ve tanıtımı düşüktür. Ülkemizin diğer mutfakları ile karışıklık olup, bu karışıklığın giderilmesi büyük önem taşımaktadır. Kocaeli’nin mevcut bilinen yemek kültürü Karadeniz ağırlıklı olup, bu konunun derinlemesine çalışılarak kente ait mutfağın netleştirilmesi gerekmektedir. Kocaeli simidi, asma pidesi, göbelek mantarı, mancarlı pide, dartı ürünleri, çiğce, kaldirik bitkisi, mantar, kestane, ayva gibi başlı başına bir gastronomi ürünü olup, tanıtımı ve bilinirliği öncelikli olarak ele alınmalıdır.”
Eko turizmle kırsal bölgelerin gelişimi sağlanabilir
Kış turizmi öne çıkmış olmasına rağmen, yayla turizmi, dağ-yamaç paraşütü, balıkçılık, doğa sporlarına imkan sunan parkurlar, yerli yabancı etkinlikler, doğa yürüyüşleri ile içiçe geçmiş çok geniş bir potansiyele sahiptir doğa turizmi ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Kocaeli Ekoturizm potansiyeli yüksek bir kenttir. Hem gıda hem de doğal yaşam boyutları açısından ilimiz zengin bir potansiyele sahiptir. Kentimizde ekoköy projeleri yapılmış, başarıyla sürdürülmektedir. Bu işletmelerin sayısı arttırılabilir. Çünkü bu işletme modellerinin sayısının artışıyla kırsal bölgelerin de kalkınması gerçekleşirken, aynı zamanda yerel üretimin de teşviki sağlanır.
Spor turizmi için oldukça elverişli bir destinasyondur
Kocaeli ili farklı spor branşlarının gerçekleştirilebildiği, çok sayıda spor dalına ilişkin federasyonların aktif bir şekilde faaliyet gösterdiği, spor turizmi için oldukça elverişli bir destinasyondur. Dağ ve kış turizmi, oryantiring, bisiklet, su sporları gibi farklı spor faaliyetleri açısından ciddi bir potansiyel ve uygun iklim koşullarına sahibiz. Ancak sözkonusu potansiyele rağmen, uygun tesis, yatırımlar ve hizmet eksiklikleri, bu potansiyelden yararlanma imkanlarını azaltmaktadır. Bölgede çok sayıda müsabakaya ev sahipliği yapılıyor, ancak bunlar genellikle yerel ölçekli oluyor. Uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapabilmek için altyapı çalışmalarının yapılmasına ihtiyaç vardır.
Turizm kentin sahiplenmesiyle hareketlenebilecek bir sektör
Turizm Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Bilsen Bilgili’nin çalıştay değerlendirme sunumunun ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Turizm Akademisyenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna, turizmin geleceği konulu bir sunum yaptı. Bu sunumun ardından Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’un da katılımıyla bir panel gerçekleştirildi. Değerli Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmada şunları söyledi. “Bugün kentin bütün bileşenleri bir araya gelerek, ortak bir anlayış içerisinde turizmde nasıl hareket edeceğimiz konusunda önemli bir çalıştay gerçekleştirdik. Kentimizde turizm konusunda önemli gelişmeler sağlandı ve belirli bir aşamaya kadar gelindi. Şimdi de bunu nasıl daha ileriye taşıyabiliriz üzerinde çalışıyoruz. Çalıştayda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Turizm özellikle kentin sahiplenmesiyle hareketlenebilecek ve daha iyi bir noktaya taşınabilecek bir sektördür.”
Kentimizin turizm potansiyeli önemli
Kentimizin turizm potansiyeli önemli, ancak ne kadar potansiyeliniz olursa olsun, mevcut değerlerinizi anlatamıyor ve tanıtamıyorsanız, bu çok bir anlam ifade etmiyor. Önümüzdeki süreçte Kocaeli turizmini bu çalıştaydan çıkan sonuçları değerlendirerek, çalışma grupları oluşturup, projelerin hızla hayata geçirilmesi için çalışmalarımızı yönlendirmiş olacağız.” Vali Hüseyin Aksoy’un ardından Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu kısa bir konuşma yaptı. Panel konuşmacılarının ardından, katılımcı sorularına yer verildi. Vali Hüseyin Aksoy, kendisine sorulan soruları samimiyetle tek tek yanıtladı ve program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.