Kocaeli ilinin Körfez ilçesine bağlı bir yerleşim olan, içerisinde düne ve bugüne ait birçok güzelliği barındıran, sanayi tarihinde ve kültürümüzde de önemli yeri bulunan belde Hereke’de, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, döküm sahası olarak kullanılan Hereke dolgu alanı ağaçlandırılıyor. Çalışmalar tamamlandığında dolgu alanı yeşil alan olarak vatandaşlara nefes aldıracak.
Kocaeli genelinde birçok dolgu alanını ağaçlandıran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, dolgu alanlarını yeşil bir görüntüye kavuşturmak için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri Körfez ilçesi Hereke dolgu alanında çukur açma çalışmalarını tamamladı. 27 bin metrekare alana sahip olan Körfez ilçesi Hereke dolgu alanına ekipler tarafından 8 bin adet ağaç dikilecek. Bu ağaçlardan 7 bini meşe bini ise sedir ağacı olacak. Şuana kadar 4 bin 500 adet meşe ağacının dikimi tamamlandı. Dikilecek fidanlarla dolgu alanları yeşil bir görüntüye kavuşturulacak. Ağaçlandırma yapılan dolgu alanları çalışmaların tamamlanmasından sonra yeşil alan olarak vatandaşların hizmetine sunulacak.
Fabrika-i Humayun Hereke’de
Hereke denince ilk akla gelen dünyaca ünlü, görkemli saraylarda yer edinen, ülkemize de bu alanda saygınlık kazandıran ipek dokuma hereke halısıdır. 1843 yılında, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk halı ve ipekli dokuma fabrikası, Fabrika-i Humayun Hereke’de kurulmuştur. Limanları ve sanayisi ile de Hereke, dünyaya açılan bir kapıdır. Hereke Kocaeli Üniversitesi’nin yerleşkelerinin bulunduğu bir eğitim ve kültür merkezi olup, aynı zamanda doğal güzellikleriyle ve sahiliyle de dikkat çeken bir beldedir.
Adını İmparator Heraklios’tan almış Hereke
Hereke, Roma İmparatorluğu döneminde, İmparator Constantinus’un annesi Helen’in burayı beğenip, yerleşke olarak seçmesi ile önemli bir sayfiye yeri haline gelmiştir ve İmparator Constantinus’un 337 yılında Hereke’de ölmesi de bu bilgiyi doğrulamaktadır. Roma İmparatorluğu IV. yüzyıl döneminde ikiye bölünmüş, Hereke Doğu Roma İmparatorluğu sınırlarında kalmış ve sınır karakolu kimliği kazanmıştır. Eski adı Ancryon olan Hereke, şu anki adını imparator Heraklios’tan almıştır.