Hem pandemi hem de karın çok az  yağması nedeniyle beklentilerine ulaşamayan Kartepeli turizmciler, bu yıl umutlarını sömestr tatiline bağladı. Doğa harikası Kartepe, gerek pandeminin olumsuz etkisi gerekse kar yağışının az olması nedeniyle bu sene 2021’e sessiz girdi. Sokağa çıkma kısıtlamalarında Kartepe turistlere kaldı. Geçen yılın aynı dönemine göre yabancı turist  oranında yüzde 80 kayıp yaşandı. Yeni yıla buruk girsek de turizmcilerin umudu sömestr tatilinde, yağması heyecanla beklenen kar yağışı ile birlikte önümüzdeki günlerde rezervasyon artışının gerçekleşmesi. Söz Kartepe’den açılmışken şimdi gelin hep birlikte düşümüzde Kartepe’ye yolculuk yapalım:

 

 

Kartepe, Armutlu Yarımadası’ndan Sakarya’daki Geyve Boğazı’na dek uzanan Samanlı Dağları silsilesinin en yüksek noktasının (1.699 metre) bulunduğu bölgenin adı. Kuzeyde İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü, güneyde ise Gemlik Körfezi, Gemlik Ovası ve İznik Gölü ile sınır Kartepe. Sonbaharın en coşkulu olduğu günlerde Kartepe’nin doruklarında engin orman denizi içinde sarıdan kızıla renk geçişlerine şahitlik edersiniz. Kartepe’nin farklı kesimlerinde yürürken değişik yeryüzü şekilleri ve oluşumlar içinde buluverirsiniz kendinizi. Bu dağ silsilesinin ortaya çıkmasında yakın dönemdeki tektonik yükselme ve çöküntü hareketlerinin izleri eşliğinde doruklardan vadilere uzanan enginlik içinde ayrıcalık yaşarsınız. Samanlı Dağları, Antik Çağ’da Bithynia ile Mysia’nın sınırını oluşturuyordu. Kartepe’nin doruğundan kuzeye bakınca başka bir uygarlık, güneye bakınca bir başka uygarlık görülebiliyordu. Ancak tüm bu uygarlıkların izini görebilmek için sisin dinmesini beklemeniz gerekebilir, sizleri uyarmak isterim.

 

 

Samanlı Dağları, eski Yunan mitolojisindeki Hylas Efsanesi’nin geçtiği yer

Samanlı Dağları’nın Antik Çağı’daki ismi ise Arganthonois imiş. Yunan tarihçi, coğrafyacı ve filozuf Strabon, Samanlı Dağları, eski Yunan mitolojisindeki Hylas Efsanesi’nin geçtiği yer olarak bilindiğini yazar. Argonautlar seferine katılan Hylas, efsaneye göre, Herakles’in en sevdiği arkadaşlarından biridir. Gemlik Körfezi  açıklarında Herakles’in küreği kırılır. Yeni bir kürek yapmak için ağaç bakmaya Samanlı Dağları’nın gür ormanlarına girer. Hylas da su bulmak için karaya çıkar. Ancak ormanda kaybolur. Bir söylentiye göre Nymphaler bu güzel delikanlıya aşık olmuşlar ve onu kaçırmışlar. Buna inanmayan Herakles, Mysialılar’a, Hylas’ı bulmalarını emreder. Bütün bu arama çabaları  zamanla bölgede Hylas’ı arama festivaline dönüşür. Bu törenler sırasında halk dağlara çıkar ve Hylas’ı çağırır.

 

 

Kartepe’nin vadilerinin içine düşen sisin büyüsü

Kartepe, bitki ve hayvan çeşitliliği açısından zengin bir coğrafyaya sahiptir. Sonbaharın bu kadar  renkli olmasının sebebi  yoğun ağaç sayısı ve tür çeşitliliği olarak açıklanabilir. İğne yapraklı ve geniş yapraklı ağaçların birlikteliği mavi gökyüzü, beyaz bulutlar, yeşil iğne yapraklılar ve sarı kırmızı, turuncu, kahve renkli yapraklarla bir armoni oluşturur. Her mevsimin ayrı reklerdirdiği bu coğrafya inişli-çıkışlı vadileri ve engin orman dokusu ile ruhunuza zenginlik katar. Kartepe’nin doruklarında yürümenin tadına doyamazsınız. Her daim Kartepe’nin vadilerinin içine düşen sisin büyüsüne kapılabilirsiniz.

 

Fotoğraflar için Kartepe Belediyesi Basın Yayın Müdürlüğü’ne teşekkür ederim.

©2024 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account