İznik Gölü’nde yılda iki kez tekrarlanan bir doğa olayı yaşanacak.

 

 

 

İznik Gölü. Marmara Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise beşinci büyük doğal gölü olan İznik Gölü, tektonik bir tatlı su gölüdür. En büyükleri kuzeydoğudaki Karasu ve güneybatıdaki Sölöz olmak üzere, derelerin göle girdiği noktalarda küçük deltalar ve geniş sazlıklar oluşmuştur. Gölü besleyen derelerin gölle buluştuğu noktalarda küçük sazlıklar ve deltalar var. Gölün çevresi piknik sahaları, turistik tesisler, gezi alanları ve florası çok zengin bitki örtüsüyle kaplıdır. Garsak Deresi gölün fazla sularını 15 km uzaklıktaki Marmara Denizi’nde Gemlik körfezine ulaştırır.

 

İlkbahar Ekinoksu İznik’ten Görülüyor

Dünya üzerindeki belirli göllerde nadiren görülebilen bu doğa olayı senede sadece iki kez suyun içine batar gibi bir izlenim veriyor. Yılda iki kez tekrarlanan bu doğa olayı, çevresi Katırlı ve Samanlı dağlarla çevrili olan İznik Gölü’nde gerçekleşiyor. Gün batımı saatinde güneş İznik’in karşı kıyısında bulunan Karsak boğazı denilen mevkiden göle kavuşuyor. Dünya üzerindeki belirli göllerde nadiren görülebilen bu doğa olayı güneş suya değdiği an suyun içerisinde dağılarak görsel bir kızıllık oluşuyor.

Ülke genelinden fotoğraf severlerin takip ettiği bu doğa olayı Mart ve Eylül aylarının üçüncü haftası boyunca İznik Sahili kenarından izlenebiliyor.

 

©2025 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account