İzmit Belediyesi, Türkiye’nin eşsiz kültürel hazinelerinin kayıt altına alındığı ulusal envantere ve İzmit’in kültür kenti kimliğine yeni değerler katmak adına, merkez ve kırsal mahallelerde kaybolmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerin izlerini sürüyor. İzmit Karaabdülbaki Köyü’nde çalışmalar devam ediyor.
İzmit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde yürütülen ‘‘İzmit Somut Olmayan Kültürel Miras Envanteri’’ projesi kapsamında, kentin merkez ve kırsal mahallelerinde kaybolmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerin; toplumsal uygulamaların, yemeklerin, tarım ve hayvancılık yapma biçimlerinin izleri sürülecek. İzmit’in tarihi ve kültürel dokusuna sahip çıkmak ve hem kente hem de Türkiye’ye yeni kimlikler katmak amacıyla yola çıkan İzmit Belediyesi, söz konusu değerlerin kayıt altına alınmasını sağlayacak, kentin ortak kültürel değerlerinin gelecek nesillere aktarılması için önemli bir alt yapı oluşturacak.
Kentlilik Bilincinin ve Kent Hafızasının Geliştirilmesi
2020-2024 İzmit Belediyesi Stratejik Planında yer alan “Kentlilik Bilincinin ve Kent Hafızasının Geliştirilmesi” hedefine uygun olarak yürütülen proje kapsamında, geçtiğimiz hafta Karaabdülbaki Mahallesi’nde Muhtar Hüdayim Yılmaz ile görüşen İzmit Belediyesi ekipleri; köyün kuruluşuna, geçmiş yaşantısına, düğün, doğum ve bayram zamanları yapılan özel kutlamalara, pişirilen yemeklere, köyde eskiden var olan imece geleneklerine ışık tutan bir çalışma gerçekleştirdi. İzmit Belediyesi, yaklaşık dört aylık bir süre içinde tamamlanması öngörülen çalışmalar kapsamında, İzmit’in diğer merkez ve kırsal mahallerinde de yeni görüşmeler planlıyor.
Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır
Karaabdülbaki , Kocaeli ilinin İzmit ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin eski adı Karabat’tır. Kocaeli il merkezine 22 km, İzmit ilçesine 20 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallede bir futbol sahası ve pinpon salonu bulunmaktadır. Mahallenin gençleri genel olarak İzmit’teki fabrikalarda çalışmaktadır. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 6360 sayılı ile köy iken mahalleye dönüşmüştür. Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.