İzmit Belediyesi tarafından Çölyak ve PKU (Fenilketonüri) hastalarına temel gıda ihtiyaçlarını karşılamaları için verilecek destek paketinde başvuru için son 3 gün. Başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar gerekli evrakları hazırlayıp İzmit Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne teslim edebilirler
Sosyal belediyecilik ve sosyal adalet kavramlarını her projesinde ön planda tutma gayretiyle hareket eden İzmit Belediyesi bu sefer de Çölyak ve PKU hastaları için yeni bir projeye imza atıyor. İzmit Belediyesi, Çölyak ve PKU tanısı konmuş, beslenme hassasiyeti bulunan dezavantajlı gruplara dâhil vatandaşlara gıda destek paketi sunacak. Destek paketi başvuruları 23 Ocak’ta sona erecek. Başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar gerekli belgeleri hazırlayarak İzmit Belediyesi’ne başvuruda bulunabilirler.
Başvurular 23 Ocak’ta sona erecek
Çölyak ve PKU hastaları gluten içermeyen veya düşük proteinli besinlerden oluşan gıda destek paketi ile hastalığın gündelik yaşamdaki olumsuz etkileri en aza indirilecek. Böylece bireylerin kendilerini toplum içerisinde dezavantajlı hissetmemesi sağlanacak. Destek paketinden yararlanmak isteyen Çölyak ve PKU hastaları, başvuruların sona ereceği 23 Ocak’a kadar Belsa Plaza B Blok’ta bulunan İzmit Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne giderek yüzyüze gerçekleştirebilecek.
Başvuru için gerekli belgeler
-Çölyak/ PKU (Fenilketonüri) tanısı konmuş bireyin kimlik fotokopisi (Birey 18 yaşından küçük ise ebeveynin ve hastanın kimlik fotokopileri)
-Çölyak/ PKU (Fenilketonüri) tanısı konulduğuna dair tarihi geçerliliği olan sağlık raporu
-Gıda desteğinden faydalanmak istediğine dair dilekçe
PKU Hastalığı Hakkında
Fenilketonüri (PKU) hem anne hem de babadan genler yoluyla geçen kalıtsal bir amino asit metabolizma bozukluğudur. Bu metabolizma bozukluğu, karaciğerdeki bir enzimin eksik çalışması ya da hiç çalışmamasından kaynaklanır. Amino asitler proteinlerin yapıtaşıdır, yan yana farklı kombinasyonlarla gelerek farklı proteinleri oluştururlar. Fenilalanin ve tirozin bu amino asitlere örnek olarak verilebilir.
Bu metabolizma bozukluğu ile doğan çocuklar
Bu metabolizma bozukluğu ile doğan çocuklar, fenilalanin amino asidini başka bir amino asit olan tirozine dönüştüremezler. Bu dönüşümü sağlayacak olan fenilalanin hidroksilaz enzimi bu hastalarda yetersiz üretilir veya hiç üretilmez. PKU’lu bireylerde tirozine dönüştürülemeyen fenilalanin kanda ve vücudun çeşitli dokularında birikir. Biriken fenilalanin geri dönüşümsüz ve ilerleyici beyin hasarına neden olur. Bu metabolizma bozukluğunun yenidoğan tarama testi ile tanısı mümkündür.
Türkiye fenilketonüri’nin en sık görüldüğü ülkeler arasındadır
Türkiye fenilketonüri’nin en sık görüldüğü ülkeler arasındadır. Her 6228 çocuktan birisi PKU’lu olarak doğmaktadır. (T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, 2016) Ülkemizde her 20 – 25 kişiden biri bu hastalığın taşıyıcısıdır. Bu sebeple de ülkemiz, fenilketonüri hastalığının görülme sıklığı ve sahip olduğu hasta popülasyonu açısından dünyada 1. sırada yer alır. Bu oranın yüksek olması akraba evliliklerinin sıklığı ile ilgilidir.