Dünyanın dört bir yanından tatil rotalarını buluşturan EMITT-Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na Güller Diyarı Isparta damgasını vurdu. Isparta Valiliği, Isparta Belediyesi, ITSO ile Kültür ve Turizm  Müdürlüğü tarafından hazırlanan fuarın en güzel standında ziyaretçilere kentin turizm değerleri, kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri hakkında bilgiler verilirken, aynı zamanda yöresel tadlar da ikram edildi.

 

 

 

Hayatta yapılacaklar listesinde muhakkak yer verilmesi gereken yüz şeyden birinin de gülün serüvenini görmek olduğunu dile getiren Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün, şunları söyledi . “İnsanın günlük yaşamında çok özel bir yeri olan gül, aşkın, güzelliğin, sevginin ve saygının ifadesini en güzel şekilde bünyesinde toplayan çiçektir. Gül güzel kokusu, tıbbi değeri ve beslenmedeki yeri dolayısıyla antik çağlardan beri efsanelere konu olmuşyur. Gül, bu güzel kokunun peşinde olanlar için vazgeçilmeyen bir çiçek olmuştur.  Hatta öyleki, antik dönemde Fenikeliler, Yunanlılar ve Romalılar için gül bahçeleri, en az buğday tarlaları ve meyve bahçeleri kadar önem taşımıştır.”

 

 

Dünyanın en kaliteli gülü bizim

Kozmetik sanayinde kullanılan gülyağı ihtiyacının yüzde 65’inin Isparta’dan karşılandığını söyleyen Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün, “Isparta gülü bölgenin havası, suyu, toprağı, güneşiyle dünyanın en kaliteli gülü. Gülyağı başta tabipler, sonra kadınlar için vazgeçemedikleri bir madde olarak bugüne kadar gelmiştir. Tedavide gül, geleneksel tıp dünyasında ilaç olarak kullanılmıştır. Gül suyu gül macunu ve gül yağı olarak işlenen gül, bu üç ayrı şekliyle baş ağrısı, ateşlenme, bayılma, mide ağrısı, göz kanlanması gibi rahatsızlıkların tedavi etmekte faydalı olduğu geleneksel tıp kitaplarında yazmaktadır”, şeklinde konuştu.

Isparta’da 30 bin dekar gül bahçesi var

Hasat zamanındaIsparta’da güllerin bir açık parfüm vadisi gibi koktuğunu ifade eden Fahrettin Gözgün, “Isparta Türkiye’de verimli güneşi en dik alan illerden biri. Bu bölgemizde endemik, tıbbi ve aromatik bitkilerin çok olmasını sağlıyor. Bu bölgede 800’e yakın endemik, tıbbi ve aromatik bitki var. Gül de bunlardan biri, her yerde yetişmez. Toprağı, havayı seçer. Isparta’ya özel bir bitki. Isparta’da 30 bin dekar gül bahçesi var. Yılda yaklaşık 10 bin ton gül çiçeği toplanır. Toplanan güller damıtılarak gülyağı, konkret (katı gül yağı), ve gül suyu olarak ayrıştırılır. Gülün yağı başta kozmetik sektörü olmak üzere ilaç sektöründe de kullanılır. Aynı şekilde konkret ve gülsuyuda. Gülden reçeller, lokumlar yapılır. 41 çeşit ürün üretiminde kullanılır. Hem leziz hem doğaldır” dedi.

 

 

4 ton gül çiçeğinden sadece 1 kilogram gül yağı çıkarılır

Gülyağının en önemli özelliğinin kokunun kalıcılığını sağlamasıdır diyen Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün, sözlerini şöyle sürdürdü. “Dünyaca ünlü bütün parfümlerde, koku ve kokunun vücutta en uzun süreli kalmasını sağlayan hammadde gül yağıdır.  Onun için gülyağının kozmetikteki önemi çok büyüktür. 4 ton gül çiçeğinden sadece 1 kilogram gül yağı çıkarılır. Tabiki 4 ton gül yaprağından 1 kilo üretim çok emek gerektiren ve hassas bir konu.  Gülün en önemli kısmı Fransa kozmetik sanayine gönderiliyor. Ayrıca sağlık, ilaç ve sigara sanayinde de kullanılan bir ürün.”

Gül sanayisi kadar gül turizmi de şehrimiz için önemli

Gül toplamaya saat 05.00’te başlanır ve 09.00’a kadar sürer diyen Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün, şunları söyledi.  “Çünkü bu saatler arasında toplanan güllerde yağ oranının en kaliteli ve en yüksek olduğu zamanlardır. Toplanan güller fabrikalara götürülür ve burada kazanlara dökülerek yaklaşık 1 saat kaynatıldıktan sonra gülün yağı, suyu, konkreti ayrıştırılır. Gülün yağı ve konkreti ve suyun bir kısmı yurtdışına gönderilir. Çin’e kadar gidiyor. Gül sanayisi kadar gül turizmi de şehrimiz için büyük önem arz ediyor. Türkiye’nin birçok ilinden Japonya, Güney Kore, Çin, Tayvan gibi ülkelerden gül sezonunda binlerce turist gül bahçelerindeki görsel güzelliği yaşamak ve bu havayı teneffüs etmek için Isparta’ya turlar düzenliyor.”

 

 

Isparta’da 150 yıldır gülün serüveni devam ediyor

Isparta’da 150 yıldır gül serüveninin devam ettiğini belirten Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün, “Bu sene Gül Festivali’ni 4-5-6-7 Haziran’da yapacağız. Gül hasadı sezonu ile gül toplamak, gül bahçelerinde fotoğraflar çekip gül suyu ve gül yağının çıkarıldığını görebilmek, yöresel lezzetler tadıp, doğal güzellikler görmek için herkesi Isparta’ya davet ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

 

©2025 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account