Gülhane’nin İlerisi Yerebatan Sarnıcı Müzesi ; İstanbul Eminönü Civarında Gidebileceğiniz En Güzel Yer Yerebatan Sarnıcı Müzesi-Sarayı…
İstanbul tarihin kenti ve geniş atmosferi ve tarihi en içten hissetmek istiyorsanız kesinlikle Yerebatan Sarnıcı’na uğramadan geçmeyin. İçeriden ilk girdiğinizde kocaman bir alan sizi karşılıyor ve sessizliğine sakinliğine bayılıyorsunuz. Üstelik yer altı dünyasının dişi canavarı Medusa’da burada… Hadi gelin burayı detaylı inceleyelim.
Yerebatan Sarnıcı Müzesi Tarihi Nedir?
Yerebatan Sarnıcı Müzesi, görkemli İstanbul tarihinin izlerini sürebileceğimiz en önemli kültür varlıklarının başında gelmektedir. Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan bu büyük yer altı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiştir. Latincede “Cisterna Basilica” olarak adlandırılan yapının bulunduğu yerde daha önceleri Stoa Bazilikası bulunduğundan, kimilerince “Bazilika Sarnıcı” olarak da anılmaktadır.
80.000 ton su depolama kapasitesiyle şehrin en büyük kapalı sarnıcı olan ve diğer kapalı sarnıçlardan daha fazla devşirme taşıyıcı elemana sahip olmasıyla dikkat çeken Yerebatan Sarnıcı; yaklaşık 1000 m2 alanı kaplayan; uzunluğu 140 metre, genişliği 70 metre olan dikdörtgen biçimli devasa bir yapıdır.
Yer altı dünyasının dişi canavarı Medusa Yerebatan Sarnıcı’nda
Bir efsaneye göre Medusa, Yunan mitolojisinde yer altı dünyasının dişi canavarı olan üç Gorgon’dan biridir. Bu üç kız kardeşten yılanbaşlı Medusa, kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahiptir.
Başka bir rivayete göre de Medusa; siyah gözleri, uzun saçları ve güzel vücuduyla övünen bir kızdır. Medusa, Zeus’ un oğlu Perseus’u seviyordur. Bu arada Athena da Perseus’u seviyor ve Medusa’yı kıskanıyordur. Bu yüzden Athena, Medusa’nın saçlarını yılana çevirir. Artık Medusa’nın baktığı herkes, taşa dönüşecektir. Daha sonra Perseus, Medusa’nın başını keser ve onun bu gücünden yararlanarak pek çok düşmanını yener.
Yerebatan Sarnıcı Müzesi’nde Ne Yapılır?
Yerebatan Sarnıcı’nın sessizliğinde içsel dinginliğinize ulaşıp huzura kavuşabilirsiniz. İçerisinde bulunan antik yapılardan derlenen yüzlerce mermer sütun ve sarnıcın en popülerleri büyük Medusa Başları eserlerini inceleyebilirsiniz.
Sarnıcın kuzeybatı kenarındaki iki sütunun altında destek olarak kullanılan ve Roma döneminin heykel sanatının ürünü olan iki Medusa Başı, Yerebatan Sarnıcı’nın en yoğun ilgi gören yeri gidince muhakkak incelemelisiniz.
Yerebatan Sarnıcı 20.00-00.00 saatleri arasında ise Night Shift etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır.
Etkinlikleri buradan takip edebilirsiniz.
Yerebatan Sarnıcı Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Gülhane Parkı’na 5 dakika yürüme mesafesindedir.
Not: Özel aracı ile gidenler için yakınında park yeri yok ara sokaklarda park yeri bulmanız gerekecek.
Adres: Yerebatan Cad. Alemdar Mah. 1/3 34410 Sultanahmet-Fatih / İSTANBUL
Yazının sonuna geldik bile… Sahi ne çabuk sonu geliyor bu yazıların… İstanbul’u daha fazla keşfetmek için İstanbul Avrupa Yakası Rotaları yazımı mutlaka okumalısın. Linke tıklayarak yazıma ulaşabilirsin. Fotoğraf ve video çekmeyi seviyorsan; keşfettiğin yerleri İnstagram hesabımızı etiketleyerek yayınla lütfen çünkü orada hepimiz keşfettiğimiz yerleri bir hesapta topluyoruz, herkes deneyimlerini paylaşıyor. İnstagram adresimiz @kesfegeldik buraya kadar okuduğun için teşekkürler, bol gezmeli bir gün dilerim, kucak dolusu sevgiler.