Kocaeli’deki kadın girişimcilere ilham verecek, cesaret eden kadınların neler başarabileceğini anlatan Esaslı Kadınlar Zirvesi’nin ilki Kocaeli’de yapıldı. Girişimciliğin farkındalığının geliştirilmesi ve rol model sayısının artması adına hayata geçirilen projenin mimarlığını TOBB Genç Girişimciler Kurul Danışmanı Berrak Kutsoy üstlendi. 41 Burda AVM, Esas Gayrimenkul ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğinde gerçekleşen zirveye, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasına giren Karaoğlu Peyzaj’ın kurucusu Nesrin Karaoğlu, Anadolu Propolisi’ni bir dünya markası yapma yolunda ilerleyen SBS Bilimsel Bio Çözümler Kurucusu Aslı Elif Tanuğur Samancı ve yazılım konusunda ülkemizin ilk beş şirketinden biri olan Nacsoft Yazılım’ın kurucusu Nurcan Babalık gibi birbirinden değerli kadın girişimciler katıldı.
Zirve TOBB Genç Girişimciler Kurul Danışmanı Berrak Kutsoy’un açılış konuşması ile başladı. Girişimcinin insan yaşamına dokunan, fikirler üretebilen ve üretirken değer yaratabilen, yarattığı değerlerle insanları mutlu edebilen kişi olduğunu ifade eden Kutsoy, kadın girişimcileri Kocaeli’de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Daha sonra “Neden Kadın Girişimcilik” konulu kısa bir konuşma yapan Gazeteci Yazar Elif Ergu, kalkınmanın yolunun fark yaratan, ilham veren kadınlarla birlikte üretmekten geçtiğini dile getirdi. Elif Ergu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen zirve iki oturum ile gerçekleşti. Rol Model konulu birinci oturumda SBS Bilimsel Bio Çözümler Kurucusu Aslı Elif Tanuğur Samancı, Karaoğlu Peyzaj Kurucusu Nesrin Karaoğlu Otuzoğlu, Nacsoft Yazılım Şirketi Kurucusu Nurcan Babalık ve Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Dilek Çınar söz aldılar. Zirvenin birinci oturumunda ilk sözü alan İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü mezunu, SBS Bilimsel Bio Çözümler Kurucusu Aslı Elif Tanuğur Samancı, şunları söyledi. Uzun yıllar bal sektörünün öncü firmalarının birinde Ar-Ge ve kalite direktörü olarak çalıştım. Çalışma hayatım boyunca bal ile ilgili pek çok projenin hem yaratıcısı hem de yürütücüsü oldum. Bir yandan çalışırken bir yanda da özel hayatımda çok önemli bir sorunla başa çıkmaya çalışıyordum. Henüz 5 yaşında olan oğlumun birkaç ay arayla ateşi çıkıyordu ve her defasında antibiyotik kullanmaktan bu ilaçlara karşı alerjisi olmuştu. Uzun süren arayışlarımızın sonunda başvurduğumuz bir doktor oğlum için çarenin bağışıklığının artırılması olduğunu söyledi. Ben de bu nedenle bağışıklığı güçlendirmenin doğal yolunu aramaya başladım. Taradığım birçok bilimsel yayında propolis ve arı sütünden bahsedildiğini gördüm. Arı sütü bileşiminde birçok protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin içeren bir ürün. Propolis ise arıların bitki sap, yaprak ve tomurcuklarından topladığı, güçlü anti-bakteriyel ve anti-oksidan etkilere sahip tamamen doğal yine bir arı ürünü. Arılar, bu yapışkan ürünü, kovandaki mikropları yok etmek ve arı ailesinin sağlığını korumak için kullanır. Ben de çocuğumun sağlığını korumak için hem arı sütünü hem de propolisi kullanmaya karar verdim. Bu galiba hayatımda tutunduğum en önemli umuttu.”
Anadolu Propolisi’ni bir dünya markası yapacağız
Oğlumun sağlığına tamamen kavuşacağını düşünmek bile heyecan verirken, propolise ulaşmak için vakit kaybetmemem gerekiyordu diyen Aslı Elif Tanuğur Samancı, sözlerini şöyle tamamladı. Zaten uzun yıllardır bal sektörünün içinde olduğum için, hemen bal üreticileri ile temasa geçtim. Onlardan daha önce üretmedikleri arı sütünü ve kovandan kazıyıp attıkları propolisi benim için üretmelerini istedim. Propolis olduğu gbi yenmediği için özütleme yapmam gerekiyordu. Oğluma her gün arı sütü ve propolis özütü vermeye başladıktan sonra sonuç inanılmazdı. Aylar geçmesine rağmen oğlum hiç hastalanmamıştı. Bu benim için bir rüyaydı. Benzer sorunları yaşayanların doğal ve sağlıklı arı ürünlerine ulaşmasını sağlamaya karar verdim. Bu esnada böyle bir ürüne duyulan ihtiyacın ne kadar büyük olduğunu gördüm. Benim kadar şanslı olmayan insanlara elimi uzatmak için başta uzun yıllar birlikte çalıştığım eşim ve mesai arkadaşım Taylan Samancı ve İTÜ’den hocam Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu’nu ikna ettim. 2013 yılında işimizi bıraktık ve kendi şirketimizi KOSGEB destekli Ar-Ge projesi ile İTÜ Arı Teknokent’te kurduk. TÜBİTAK İnovasyon Ödüllü özütleme yöntemiyle, Türkiye’de ilk kez yerli üretimini başlattığımız propolisi özütleyerek, besin değeri yüksek katma değerli ürünlere dönüştürdük. Bugün 2500 sözleşmeli arıcısı 350 bin arı kovanı, 3 bin metrekarelik tesisi ve 110 kişilik uzman kadrosu ile Türkiye’nin en büyük yerli propolis, arısütü, polen, arı ekmeği ve ham bal üreticisiyiz. Ürünlerimizi 13 ülkeye ihraç ediyoruz. Hedefimiz Anadolu Propolisi’ni bir dünya markası yapmak. Çünkü biz arıcılık potansiyeli yüksek olan dünyanın ikinci ülkesiyiz. Gerçekten inanınca ve yılmayınca oluyor. Israrlı, inatçı olmak lazım. Bir de çok çalışmaya hazırsanız, sonuçlarını muhakkak alıyorsunuz.”
Cesaretli adımlar atmaktan korkmasın kadınlarımız
Aslı Elif Tanuğur Samancı’nın ardından Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasına giren Karaoğlu Peyzaj’ın kurucusu Nesrin Karaoğlu söz aldı. Yeşilin binbir tonuna sahip ama aynı zamanda doğanın son derece sert olduğu Karadeniz’in küçük bir köyünde dünyaya geldiğini ifade eden Karaoğlu, şunları söyledi. “Benim hayatımdaki en önemli figür ilkokul öğretmeni babamdı, onun için en önemli şey okumak, başarılı olmaktı. Annem örgü işleri verir, babam onları elimden alır, böyle işler yaptırma, 5-10 sayfa kitap okusun derdi. 10 yaşında otobüse bindirilip, tek başıma 27 saatlik bir yolculukla İstanbul’a halamın yanına okumaya gönderildiğimde, “herhalde artık büyüdüm” diye düşündüm. Ben artık kendi başıma bir bireydim. Ondan sonra dünya üzerinde gittiğim yerlerde, hiçbir şeyden korkmadım ve ne olursa olsun ben hallederim dedim. Başarılı bir öğrenciydim. Üniversiteden peyzaj mimarı olarak mezun olunca, 21 yaşında bir büyüğümün desteğiyle Hollanda’ya fidanlıkta çalışmaya gittim. 1.5 yıl arazide kaldım. 50 işçinin içinde tek Türk, tek peyzaj mimarı ve tek kadın olarak çalışıyordum. İş disiplini, iş ahlakı, hatta bisiklete binmek ne demek orada öğrendim. Bir gün dışarı bakıp acaba Türkiye’de böyle bir fidanlığım olur mu diye hayal etmiştim, şimdi böyle bir fidanlığımız var. Biz doğayı onarıyor, toprağı koruyoruz, biyorestorasyon bizim işimiz. İyi birşey yapıyorsanız kelebek etkisi yaratıyor. Bugün artık Hollanda’ya da bitki üretiyoruz. Bir kadın yeterki istesin, yapamayacağı hiç birşey yoktur. Yeterki cesaretli adımlar atmaktan korkmasın kadınlarımız.”
Kadın güçlenirse, ülke güçlenir
Daha sonra söz alan Nacsoft Yazılım Şirketi Kurucusu Nurcan Babalık şunları söyledi. “Uzun yıllar Sabancı Holding’de bilgi işlem üzerine çalıştım. Lastik sektöründe yöneticilik yaptım. Yaklaşık 10 yıl önce de Kocaeli teknopark’ta kendi yazılım şirketimi kurdum. Yazlım ekibimizle şirketlere iş akışı, doküman yönetimi, entegre sistem yönetimi alanında destek veriyoruz. 5 ülkeye yazılım ihracatı yapıyoruz.” Birinci oturumun sonunda söz alan TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Dilek Çınar ise şöyle konuştu. “Kurulumuz Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Ticaret Odası, Gebze Ticaret Odası ve Körfez Ticaret Odası’nın kadın girişimcilerinden oluşuyor. 232 üyemiz var. İş kadınları, yöneticiler, girişimcilik konusunda çalışmalar yapan akademisyenler, sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve girişimciliği destekleyen kamu kuruluşu temsilcilerinden oluşan icra kurulumuz 2019 Mart ayında göreve başladı. İlimizdeki kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere girişimci kadınlarımız için eğitimler veriyoruz. Mentorluk desteği veriyoruz. Kadın güçlenirse, ülke güçlenir.” Panelin E-Ticaret Yolculuğu isimli ikinci oturumuna ise, TİCİMAX’dan Pınar Keleş, ÖDEAL’dan Sinem Kır, FORİBA’dan ise Neslihan Özer girişimci kadınların hayatını kolaylaştıracak önerilerini paylaştılar. Esaslı Kadınlar Zirvesi’nin İzmit’ten sonra Zonguldak Lüleburgaz, Çanakkale, Bolu, Balıkesir, Adana’da devam etmesi bekleniyor.