Eflatunpınar: Hitit Su Anıtı, insanoğlunun 3200 yıl önce su tasarrufunun bilincinde olduğunu gözler önüne seriyor. Eflatunpınar: Hitit Su Anıtı, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday eserleri arasında bulunuyor.
Yağmurun mevsim normallerinin altında yağdığı dönemlerde hepimizi kuraklık endişesi sarıyor. Kuraklık emareleriyle birlikte endişemiz, susuz kalma korkusuna dönüşüyor. Geçmişten günümüze kadar uzanabilen bazı yapılardan anlaşılan o ki insanoğlu, yerleşim merkezlerine su sağlamak için tarihi boyunca çaba göstermiş. Eflatunpınar: Hitit Su Yağmurun mevsim normallerinin altında yağdığı dönemlerde hepimizi kuraklık endişesi sarıyor. Kuraklık emareleriyle birlikte endişemiz, susuz kalma korkusuna dönüşüyor. Geçmişten günümüze kadar uzanabilen bazı yapılardan anlaşılan o ki insanoğlu, yerleşim merkezlerine su sağlamak için tarihi boyunca çaba göstermiş.
Eflatunpınar: Hitit Su Anıtı ise insanoğlunun 3200 yıl önce bile suyun ihtiyaç duyulduğu kadar kullanılmasını, böylelikle yaşamın temel taşlarından birinin heba edilmemesi gerektiği düşüncesine sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Anıtı ise insanoğlunun 3200 yıl önce bile suyun ihtiyaç duyulduğu kadar kullanılmasını, böylelikle yaşamın temel taşlarından birinin heba edilmemesi gerektiği düşüncesine sahip olduğunu gözler önüne seriyor.
Su sisteminin en güzel örneği
Konya’nın Beyşehir ilçesi Sadıkhacı beldesinde bulunan Eflatunpınar: Hitit Su Anıtı, Hititlerin dünya tarihine olan etkilerinden birini sunuyor. Hititlerin devlet yapısını, sosyal, ekonomik ve dini hayatını yansıtan somut kültür varlıkları arasında bulunan Eflatunpınar: Hitit Su Anıtı, Hititlilerin suyu bir merkezde toplayıp ihtiyaç oranında kullanarak iyi bir su rejimi uyguladıklarını gösteriyor. Eflatunpınar: Hitit Su Anıtı, Hititliler’den sonra da fonksiyonunu kaybetmeden bugüne kadar ayakta kalabilen su sisteminin en güzel örneği.
Özgün taş işçiliği, kabartmalardaki kompozisyon ve bir açık hava tapınağı olarak düzenlenmesi ile Hitit Uygarlığının diğer kaya anıtlarından ayrılan, M.Ö 1200’lü yıllarda Geç Hitit döneminde Kral 4. Tutalya tarafından yaptırılan Eflatunpınar: Hitit Su Anıtı, doğal kaya üzerine yapılmayıp, birbirine uygun olarak kesilmiş andezit blokların titizlikle birleştirilmesi ile inşa edildi. Anıt, doğal bir su kaynağı üzerinde yapılmış büyük bir havuz ve dikdörtgen formda şekillendirilmiş kayalar üzerine kabartma tekniğinde yapılmış tanrı ve tanrıça figürlerinden oluşuyor. Havuzun duvarına paralel yatay su kanalları suyun havuz içerisine akmasını sağlayarak dönemin su tesisatı ile su teknolojisi hakkında da önemli bilgiler veriyor.
Kaynak : Habertürk