Bugün sizlere antik kentler arasında oldukça ilgi gören Knidos Antik Kentin’nden bahsedeceğim. Her yıl yerli ve yabancı birçok turistin ziyaret ettiği Knidos Antik Kenti Muğla’nın Datça ilçesindedir.  Datça’daki tarihi yapılar arasında en eski olanıdır Knidos Antik Kenti. Yuvarlak ve köşeli kuleleri bulunan surlar ile çevrilmiş olan Knidos Antik Kenti surlarının M.Ö. 4. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.

 

Knidos Antik Kenti tıp merkezi olarak kullanılır

M.Ö. 4. yüzyıl sonrasında önemli bir dini, kültürel ve sanat merkezi olan Knidos Antik Kenti’nin tarihinin M.Ö. 13. yüzyıla kadar gitmekte olduğunu görürsünüz. Üstelik bu antik kentte sağlık ile ilgili çalışmalar da oldukça gelişmiştir. Önemli bir tıp merkezi olarak da kullanılan Knidos Antik Kenti döneminde, sağlık ile ilgili çalışmalar da oldukça gelişmiş. Pek çok bilim insanı tarafından ziyaret edilen antik kentte sağlık alanında bilimsel araştırmalar da yapılmış. Knidos Antik Kenti, yuvarlak ve köşeli kuleleri bulunan surlar ile çevrilmiş. Bu surların M.Ö. 4. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.

 

Knidos Antik Kenti, surlar ile çevrilmiş

Knidos Antik Kenti, yuvarlak ve köşeli kuleleri bulunan surlar ile çevrilmiş. Bu surların M.Ö. 4. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Antik Yunan Kentleri’nde, kentlerin yanıbaşınaşındaki tepelerde inşa edilen  hisarların (Akropolis) içinde surun en sağlam duvarları yer alır.

 

Knidos Antik Kenti’nin surlarının dışında doğu kısımda bulunan ve uzunluğu yaklaşık 7 km olan Nekropol (mezarlık alanı) bulunur.

 

Knidos Antik Kenti’ni gezerken pekçok tarihi yapı ile karşılaşırsınız

Sizin anlayacağınız antik kenti gezerken pekçok tarihi yapı ile karşılaşırsınız.  Burada yaklaşık 8 bin kişilik bir tiyatro var ki, manzarasına doyamazsınız. Hemen onun yanında Demeter Mabedi ile Güneş Saati’ni de Knidos Antik Kenti sınırları içinde görmeniz mümkün.

 

Açık hava müzesi olarak misafirlerini ağırlayan Knidos Antik Kenti içinde bulunan Knidos Feneri de oldukça önemli tarihi eserlerden biridir. Görmeden sakın dönmeyin.

 

Knidos Antik Kenti içinde gezilecek yerleri sıralamam gerekirse;

1-Demeter Kutsal Alanı
2-Propylon ve basamaklı cadde
3-Küçük odeon
4-Roma dönemine ait Bouleuterionu
5-Aphrodite Tapınağı
6-Bizans Kilisesi
7-Korinth Tapınağı
8-Dionysos Tapınağı

 

9-Roma Mezarı
10-Hellenistik Stoa
11-Agora
12-Anıtsal Yapı

 

M.Ö. 4. yüzyıla gelindiğinde antik kent Arkaik ve klasik yerleşim yapısı benimsenerek Hippodamus’un ızgara planına göre yeniden düzenlenir. Bu şekilde yapılan düzenleme ile şehir liman kenti olarak gelişme gösterir. Antik kenti gezerken cadde ve sokakların dik bir şekilde birbiri ile kesiştiği muhakkak dikkatinizi çekecektir.

 

Knidos Antik Kenti’nin en çok dikkat çeken tarihi yapıları limanları

Knidos Antik Kenti’nin en çok dikkat çeken tarihi yapıları ise limanlarıdır. Antik kent yıllar içinde avantajlı konumu sebebiyle iki tane limana sahip olmuş. Doğudaki liman ticaret limanı, batıdaki liman ise askeri liman olarak faliyet göstermiş.

 

Müze kartınız var ise Knidos Antik Kenti’ni ücretsiz gezebilirsiniz. Şayet yoksa yetişkinlerden 14 TL giriş ücreti alındığını hatıtlatmış olayım. haftanın her günü ziyaretçilerini ağırlayan antik kent yaz sezonunda 08.00 ile 19.00, kış sezonunda ise 08.30 ile 17.00 saatleri arasında kapılarını açık tutuyor.

Knidos Antik Kenti Nerededir? 

Bu antik kent nerededir diye soracak olursanız, Muğla ilimizin Datça ilçesinin  Yazlık Köyü’ndedir. Datça’nın merkezine yaklaşık 33 kilometre uzaklıktadır. Anadolu’nun güneybatısında bulunan Kap Krio olarak isimlendirilmiş ada üzerine inşa edilmiş bu antik kent,  70 kilometre uzunlukta bir alana sahip Datça Yarımadası’nın en uç kısmında yer alır. Kanidos Antik Kenti’ne benim gibi nefes manzaraya sahip bir köy yolundan gitmeyi tercih edebileceğiniz gibi, deniz yolu ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.

©2025 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account