Kooperatifler, insanların karşılanmasında zorluk çektiği ihtiyaçlarını temin etmek için maddi ve manevi güçlerini birleştiren mükemmel bir dayanışma aracı. Kooperatifçilik ise, “Birlikte kuvvet doğar” atasözümüzün hayat bulmuş halidir. Kooperatifleşmenin temelinde yardım, dayanışma duygusu ve iş başarma amacı vardır. İşte Kartepe Kadın Eli Üretim ve İşletme Kooperatifi namıdiğer KARKAD’da el ve gönül birliğiyle zorlukları yenmek için bir araya gelmiş kadınların bir araya gelmesiyle kurulmuş.  Kocaeli’deki Samanlı Dağları’nın eteklerinde yer alan ve İstanbul’a yaklaşık bir saat mesafede bulunan Kartepe’de, 10 kadının bir araya gelerek geçen sene ekim ayında kurduğu Kartepe Kadın Eli Üretim ve İşletme Kooperatifi (KARKAD), ev hanımlarının ekonomiye katkı sunmasına destek olmaya devam ediyor. Kooperatifin kurucu başkanı Ece Çiftçi, Derbent Köyü’nün kurucularının torunu. Kocaeli’nin resmi olarak kurulan ilk kadın kooperatifi KARKAD Başkanı Ece Hanım’la, Acısu Sapanca Yolu üzerindeki satış ofisinde bir araya geldik. Keyifli bir röportaj yaptık işte detaylar:

 

Sizi tanıyabilir miyim?

Ailem 1864 Büyük Kafkas Sürgünü ile, aslında soykırım diyoruz biz de, ama dünyada kabul edilir hali sürgün, o zamanlar topraklarını bırakıp Kafkasya’dan Abhazya’dan göç etmek zorunda bırakılmışlar. Her şeylerini orada bırakıp, canlarını kurtaracak vaziyette, bu güzel topraklara gelmişler ve Kartepe’nin Derbent Mahallesi’ne yerleşmişler. 1975 yılında Kartepe’nin Derbent Mahallesi’nde doğdum. İnşaat ve arazi teknikeri bir babanın, ilkokul öğretmeni bir annenin iki kızından biriyim. Biri 25 diğeri de 18 yaşında iki evladım var. Annem ve iki oğlumla yaşıyorum. Profesyonel olarak iş hayatında bulundum. Kartepe Hilton’da çalıştım. Jotun Boya Marmara Bölge Bayisi’nde Mali İşler Müdürlüğü yaptım. Orman Bakanlığı’nda da bir müddet çalıştım. Çocuklarla çalışma hayatı çok kolay değildi. Onun için zaman zaman onların eğitim hayatıyla ilgilenmek için ara vermek zorunda kaldım. Çok şükür biri üniversiteyi bitirdi. Çalışıyor, İstanbul’da yaşıyor. Diğeri de üniversiteye girdi. Gastronomi okuyor. Ben de artık çalışma hayatında daha çok mesai harcayabilecek bir hale gelince kooperatif projemi hayata geçirme fırsatı buldum.

 

Kooperatifi nasıl kurdunuz?

Derbent’te, Kartepe’nin bütün mahallelerini içine alan bir kooperatif kurma hayalim vardı. İçimdeki heyecanım durdurulamayacak hale geldiğinde kuzenimle hayalimi paylaştım. Onun desteği benim için çok önemliydi. Kendisi kooperatif müdürümüz olur Fatmanur Ceyhan, zekasına ve iş bitiriciliğine her zaman hayran olduğum bir isimdir. Birlikte bu işe giriştik. Resmi prosüdürleri halletik ve bu arada da hanımlara bir çağrıda bulunduk. Bu çağrıya çok güzel geri dönüşler oldu ve biz bir anda meşakatli bir resmi prosedürden geçtikten sonra, kooperatifimizi kurduk. Şöyleki, önce evrak prosedürünü yerine getirip, sonra da müracaatlarınızı yapıyorsunuz. Başvurunuz önce il ticaret müdürlüğünden onaylanıyor, sonra Ticaret Bakanlığı’na onaya gidiyor. Sizi MERSİS’e dahil ediyorlar. Onaydan sonra Resmi Gazete’de yayınlanıyor. Tescil alıyorsunuz. Yaklaşık 1.5-2 ay içinde bütün bunları halledebiliyorsunuz. Hallettik ve 7 kurucu ortakla bir araya geldik. Fatmanur Ceyhan, Gülnur Engin, Canan Yılmaz, Gülşah Yılmaz, Gülnihal Öney Yılmaz, Güler Tanrıverdi, Emine Bulut, Emel Onur  ile birlikte kooperatifimizi kurduk.

 

 

Ekibinizden biraz bahseder misiniz?
Başkan yardımcısı Canan Yılmaz, bir de yönetim kurulu üyemiz var Gülnur Engin, bu saydığım isimler yönetim kurulu olarak başkanla birlikte işin idari kısmını yürütür.  Denetim kurulumuz var Emel Onur ve Gülşah Yılmaz’dan oluşuyor. Bir de kooperatif müdürümüz Fatmanur Ceyhan var. Bu 6 kişinin asli görevleri var. Ama bir de bunun yayında üretim de de görev alırız. Görev alırken de bu asli görevlerin hepsini bir kenara itiyoruz. Ve hep birlikte üretim yapıyoruz. Görev dağılımız var. Bu haftalık ne ürün üretilecek, haftalık çalışma saatlerimiz ne olacak, bir kooperatif ortağımız bunun planlamasını yapıyor. Bir kooperatif ortağımız aynı zamanda kooperatif müdürümüz projelerden, devlet desteklerinden, hibelerden sorumlu. Bir kooperatif ortağımız maliyet çıkartıyor, ürün fiyatı belirlemesinden sorumlu. Tamamen kordine çalışıyoruz. Birbirimizin gözüyüz, koluyuz, bacağıyız. 7 kurucu ortağız ama bizi tek vücut olarak düşünün. Herkesin bir görevi var, herkes görevini layıkıyla yapmak için büyük mücadele veriyor. Ve sonuç olarak da ortaya güzel bir şey çıkıyor.  Mutfakta bir bütünüz. Ben önlüğümüz takarım, Burada bahçeyi sularım, orada gider tarhana yoğururum. Kooperatif müdürüm mantı kapatır, başkan yardımcım reçel kaynatır, sosları kavanozlar, böyle bir tablo hayal edin.

 

Üretimi nerede yapıyordunuz?

İlk kurduğumuzda üretim yerimiz bile yoktu. Evlerimizin bahçelerinde toplanıp üretim yapıyorduk. Eskiden kadınlarımızın imece usülü yaptıkları işleri biz kooperatif adı altında yaptık. Sonra Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman’a gittik. Dedik ki başkanım, biz kooperatif kurduk ama, belediyenin desteği olmadan birşey yapmamız çok zor. Sağolsun başkanımız bizi çok destekledi. Ne istiyorsanız ben burdayım dedi. Bu bizim için çok önemliydi. Önce bize Derbent Mahalle Konağı’nda 100 metrekare bir üretim yeri verdi. Yerimiz belli olunca daha sık toplanmaya ve üretmeye başladık. Sonra başkanımız baktı ki biz çok çalışıyoruz, dediki bize size bir satış ofisi yapalım. Acısu Sapanca Yolu üzerindeki satış ofisimizin inşaatına başladık, kısa zamanda bitirdik. Geçtiğimiz temmuz ayında başkanımızla beraber çok güzel bir açılış gerçekleştirdik. Resmi anlamda bir sözleşmemiz olmamasına rağmen, manevi anlamda ve organik olarak Kartepe Belediyesi ve belediye başkanımız Mustafa Kocaman’la ile ciddi bir bağımız var. Hayatta tesadüf diye birşey yoktur, tevafuk vardır. Sayın Mustafa Kocaman’la tamamen tevafuk gerçekleştiğini düşünüyorum. Sizin aracılığınızla kendisine Kartepe Kadın Eli Üretim ve İşletme Kooperatifi olarak teşekkür ediyoruz.

 

Ürettiğiniz ürünler nelerdir? Fiyatları nelerdir?

Acıkasından tarhanasına, yemeklik soslarından  eriştesine, mantısından böreğine, köftesinden turşusuna, reçelinden marmelatına,  peynir çeşitlerine ve hatta ev ya da köy ekmeğine varana kadar hemen her şeyi kendimiz üretiyoruz. Tarhana  ve ev eriştesinin kilosu 35 TL, tamamen doğal muhtelif reçeller ayva, kayısı, vişne, 35 TL, marmaletlar 30 TL, içime hazır yumuşaklıkta sirkeler 18 TL, ıhlamur, dağ kekiği, güneşte kurutulmuş domates salçası, biber salçası, orjinal acıka cevizli ve cevizsiz olmak üzere, damak tadına hitap eden, alan insanların keyifle tükettiği ürünler üretiyoruz. Bunun yanında sipariş üzerine su böreği, çarşaf böreği, baklava, zeytinyağlı yaprak sarması yapıyoruz. Şırdan mayası ile geleneksel usülle mayalandırdığımız abaza peyniri ve köy peyniri ile peyniraltı suyu ile mayalandırdığımız tamamen doğal çerkes peyniri, olmak üzere, üç çeşit peynir üretiyoruz. İsli abaza penirlerinin kilosu 60 TL, issizler 50 TL, köy peynirinin kilosu da 35 TL, acıkalar cevisiz 60, cevizli acıka 70 TL. Gramaj açısından bir sıkıntımız yok, istediğiniz gramajda satın alabiliyorsunuz. Yalnız konserveler sıcak vakumlandığı için açma imkanımız yok. Hepsi 660 gramlık kavanozlarda satışa sunuluyor.

 

 

Devamı Yarın…

©2025 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account