Başiskele Tarih Yolu Projesi Anlatıldı. Başiskele’nin tarihini, kültürel mirasını ve turistik yerlerinin tanıtımını kapsayan “Tarih Yolu Projesi” Başiskele Belediyesi’nin düzenlediği tanıtım toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

 

 

 

Başiskele Belediye Başkanı M. Yasin Özlü’nün seçim beyannamesinde de yer alan ve büyük önem verdiği Tarih Yolu Projesi için bugün TRYP By Wyndham Oteli’nde (Lastik İş Oteli) tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

 

Programa yoğun ilgi oldu

Belediye Başkanı M. Yasin Özlü’nün ev sahipliği yaptığı Tarih Yolu Tanıtım Programı’na Kocaeli Vali Yardımcısı Şenol Kaya, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Nihat Abiş, Gölcük Belediye Başkanı Ali Sezer Yıldırım, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Doğal Yaşam Alanları Şube Müdürü Ömer Bahadır Özyılmaz, Başiskele Tarih Yolu Projesi Koordinatörü Tarihçi Yazar Volkan Şenel, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Yıldırım, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Füsun Terzioğlu, Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Özel, İl Başkan Yardımcısı Semih Türeyen, Başiskele İlçe Başkanı Mustafa Koral, Başiskele İlçe Başkanı Serkan Günaydın,  Başiskele Belediyesi Meclis Üyeleri, Lastik İş Sendikası Genel Başkanı Alaaddin Sarı, Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Sedat Köse, STK temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar, akademisyenler, Şehit Hüseyin Kaptan’ın torunu Fatma Saral, Amerikan Koleji mülk sahibi Meral Önder, davetliler ve basın mensupları katıldı.

 

12 tarihi eser gün yüzüne çıkarılacak

Basın mensuplarının da yoğun katılımla ilgi gösterdiği programda, Tarih Yolu Projesi kapsamında Tarihi Müze Gemi-Deniz Tarihi Simülasyon Merkezi, Bahçecik Amerikan Koleji, Hüseyin Kaptan Şehitliği ve Anıtı, Bahçecik Osmanlı Çeşmesi, Kurtuluş Savaşı Siperleri, Servetiye Karşı Taş Cami, Servetiye Köprüsü, Servetiye Milli Mücadele Müzesi, Servetiye Milli Mücadele Anıtı, Tepecik Camii, Cuhane-i Hümayun Su Bendi, Paşadağ Kalesi yer alacak. Yapılacak çalışma ile 12 noktada tarihi değerler turizme kazandırılacak.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan programda Kurtuluş Savaşı ve öncesinde Başiskele’de tarihi kazanımlar elde eden kahramanların canlandırıldığı bir tiyatro gösterisi düzenlendi.

 

Volkan Şenel: Tarihi hareketlilik oluşturacak

Başiskele Tarih Yolu Projesi Koordinatörü Tarihçi Yazar Volkan Şenel, kürsüye çıkarak ilçenin tarihi ve proje hakkında bilgiler verdi. Tarih Yolu projesinin yapılmasında Belediye Başkanı M.Yasin Özlü’nün en fazla katkı veren kişi olduğunu söyleyen Volkan Şenel, projenin Kocaeli için büyük bir tarihi hareketlilik oluşturacağını kaydetti.

Volkan Şenel, “Bizim için çok önemli bir gün, tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan Kocaeli şehrimizde tarihin her döneminde birçok medeniyet hüküm sürmüş ve önemli eserler bırakmıştır. Bu topraklarda yaşayan her medeniyetin bize bıraktığı güzelliklerin önemli bir bölümü de Başiskele’de. İzmit’ten daha eski bir yerleşim tarihi olan Başiskele, Kocaeli’nin önemli bir tarih süsü. Bu tarihi mirası ortaya çıkarabilmek için önemli bir adım atıldı. Doğa turizmin yanına tarih ve kültür turizmini de ekleyecek bir proje oluşturuldu. Çok önemli tarih rotaları ve durakları var. Antik dönemde bu bölgede yaşayan insanların izleriyle karşılaşıyorsunuz. Bu projede İstiklal Harbi döneminde milli müfrezelerin yaktığı çoban ateşlerini görüyorsunuz, Kara Fatma’nın mücadelesine şahit oluyorsunuz.” dedi.

 

Başkan Özlü: Bu yol sadece geçmişe değil, geleceğe bağlanıyor

Başiskele’nin köklü tarihi, kültürel mirası ve turistik yerlerinin tanıtımı ve bu doğrultuda yapılacak restorasyon/tanıtım çalışmalarını kapsayan Başiskele Tarih Yolu Projesi’ni Belediye Başkanı M. Yasin Özlü yaptığı etkili bir sunumla anlattı.

Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, “Başiskelemiz sahip olduğu değerleri ile oldukça zengin bir nitelikte. Doğal güzelliklerimiz, eşsiz. Bugünümüzü var eden tarihimiz ise köklü. Başiskele tarih yolu, aslında bir proje değil. Bu yol sadece geçmişe değil, bugünden geçerek geleceğe bağlanıyor. Bu yolda babalarımız, dedelerimiz, ecdadımız, mücadele, kahramanlık, hüzün ve sevinç var. Bu topraklar nice kahramanlara şahitlik etmiş. Dolayısıyla bu topraklarda emanetçisi ve varisi olduğumuz, bir miras var. İhya edeceğimiz hikâyede, geleceğimiz için ilham var.” dedi.

Özlü, “Projemiz aslında bir bütünün parçası. Kocaeli’nde, Çanakkale’de, İstanbul’da, vatanın her köşesinde; Macaristan’da, Makedonya’da, Bosna’da, Tunus’ta, tarihi kökenlerimizin bulunduğu her yerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde başlayan ihya ve diriliş çağının bir parçası niteliğinde” diye konuştu.

 

“İlçemizin tarihi mirasını gün yüzüne çıkartıyoruz”

“Tarih Yolu projemizin yegâne hedefi; kendi şehrini, tarihini, kültürünü, mirasını bilen, tanıyan ve koruyan şuurlu nesillerin yetişmesine vesile olmaktır.” Diyen Başkan Özlü, “Geçmişten kalana sahip çıkacak bu proje, gelecek kuşaklar için atılmış manidar bir adım olacak. Kocaeli şehrimizde önemli bir tarih-kültür-turizm aksı oluşturacaktır. Başiskele Belediyesi olarak söz verdiğimiz ve hayata geçirmeyi planladığımız “Tarih Yolu” projemiz kapsamında; Tarihi Müze Gemi/Denizcilik Tarihi Simülasyon Merkezi, Bahçecik Amerikan Koleji, Hüseyin Kaptan Şehitliği ve Anıtı, Bahçecik Osmanlı Çeşmesi, Kurtuluş Savaşı Siperleri, Servetiye Karşı Taş Camii, Servetiye Köprüsü, Servetiye Milli Mücadele Müzesi, Servetiye Milli Mücadele Anıtı, Tepecik Camii, Çuhane-i Hümayun Su Bendi, Paşadağ Kalesi olmak üzere 12 noktada restorasyon, onarım, tanıtım ve turizm çalışmalarıyla ilçemizin tarihi mirasını gün yüzüne çıkartıyoruz. Proje tamamlandığında, tek bir parkur halinde 12 eserin 1 gün içerisinde gezilebilmesi hedefleniyor.” diye konuştu.

 

“İlk olarak Hüseyin Kaptan Şehitliği gün yüzüne çıkarıldı”

Tarih Yolu Projesi’nde yer alan tarihi noktaları tek tek anlatan Başkan M. Yasin Özlü, görseller ile birlikte yapılacak işler hakkında detaylı bilgiler verdi.

“Projemizde yer alan Tarihi Müze Gemi (Denizcilik tarih simülasyon merkezi) projemizi detaylandırdık. Milli Mücadele döneminde Başiskele’de ilk direniş hareketini başlatan Hüseyin Kaptan ve ailesi adına yapılan Hüseyin Kaptan Şehitliği ve Anıtı 24 Nisan 2021 tarihinde ziyarete açtık. Tarihi açıdan yaptığımız ilk projedir. Bahçecik Amerikan Koleji’nin restorasyonunu mülk sahibi ile ortak bir çalışma ile ilçemize kazandıracağız. Bahçecik Camii’nin yanında bulunan Osmanlı Çeşmesi’ni restore edeceğiz ve çevresini de bu yapıya uygun hale getirmek için düzenleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

 

Dini Turizm Noktaları

Kurtuluş Savaşı siperleri daha önce elden geçirilmişti ama biz yeniden düzenleyeceğiz. Siperlere yakın bir yerde de izcilik kamp alanı oluşturacağız. Servetiye Karşı Taş Camii yerli ustalar tarafından inşa edilmiş dini turizm açısından önemlidir. Servetiye Köprüsü Osmanlı Döneminde mimarisiyle Kocaeli’de tektir. Servetiye Milli Mücadele Anıtı ve Servetiye Milli Mücadele Müzesi Büyükşehir Belediyesi ile ortak yapacağımız projeler. Tepecik Camii’nin restorasyonu da bitti.

 

“Paşadağ’da arkeolojik çalışmalar yapılacak”

Çuhane-i Hümayun Su Bendi için valilik ile görüştük ve kısa zamanda ihaleye çıkacağız. Almanlar tarafından Çuhane Fabrikası için yapılmış bir tarihi eserdir. Paşadağ Kalesi geçmişin izlerini arayacağımız bir yer. Paşadağ Kalesi benim bile belediye başkanı olduğumda duyduğum bir şey. Bunları gün yüzüne çıkartacağız. Çok ciddi bir arkeolojik kazı yapılması gereken bir yer. Bunu Kültür ve Turizm bakanlığı ile yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili bir beklenti oluşursa mutlaka bakanlık da bir adım atar. Bu nedenle gündemde tutmak istiyoruz. Biz Başiskele’nin son 200 yıllık tarihini ortaya çıkarmak istiyoruz” dedi.

 

Vali Yardımcısı Kaya: Kocaeli’nin Kent Ruhu Var

Son olarak kürsüye gelen Vali Yardımcısı Şenol Kaya ise “Bana çok şey kattı. Tarih ve kültür birliği bir milleti, millet yapan en önemli unsurdur. Dil, din toprak bunlar daha sonra gelir. Başiskele ve Kocaeli deyince aklımıza ilk sanayi ve fabrikalar geliyor. 4 aydır Kocaeli’de vali yardımcısı olarak görev yapıyorum. Tarihimizi çocuklarımıza bizden sonra gelecek nesillere mutlaka öğretmemiz gerekiyor. Kent ruhunu, yaşanmış olaylardan ve eserlerden alır. Kocaeli’nin de bir kent ruhu olduğuna inanıyorum. Sayın Belediye Başkanımız kıymetli bir iş yapmış. Sayın Valimizin de bu projeye her türlü desteği vereceğini ifade ediyorum. Çocuklarımız tarihimizi bilmezlerse birbirleriyle iletişimi, etkileşimi olmayan mahallelerde yaşıyormuş gibi olurlar. Projenin hayırlı olmasını diliyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Program sonunda Başiskele Belediye Başkanı M. Yasin Özlü,  Şehit Hüseyin Kaptan’ın torunu Fatma Saral ve Amerikan Koleji mülk sahibi Meral Önder’e sahnede plaket takdim edildi.

 

Başiskele Tarih Yolu Projesi Tarihi Rotaları ve Kültür Durakları

 

1- Tarihi Müze Gemi (Denizcilik Tarihi Simülasyon Merkezi):

Geçmişten günümüze denizcilikte önemli bir merkez olan İzmit Körfezi’nin önemli iskelelerinden ikisi, Başiskele’de bulunmaktadır. Bunlardan birisi Seymen İskelesi, diğeri ise İzmit Körfezi’nin karayla buluştuğu son noktada bulunan Başiskele İskelesi’dir.  Roma’dan Bizans’a, Cenevizliler’den Osmanlılar’a, sonrasında ise günümüze kadar önemli bir tarihsel kesiti olan İzmit Körfezi denizcilik tarihinin genç kuşaklara anlatılacağı, tarihi bir geminin yapılıp sergileneceği ve Kocaeli denizcilik tarihiyle ilgili bilgilerin aktarılacağı bir simülasyon merkezi oluşturulacaktır.

 

2- Hüseyin Kaptan Şehitliği ve Anıtı:

1.Dünya Savaşı ve Milli Mücadele döneminde ilk direniş hareketlerinin görüldüğü yerlerin başında Başiskele bölgesi gelmektedir. Seymen-Bahçecik Yolu’nun Damlar Sapağı mevkiinde ayrılıkçı Ermeni çeteleri tarafından şehit edilen Kaptan Hüseyin Reis ve ailesine ait bir mezarlık bulunmaktadır. Bu şehitlerimizin aziz hatırasına hürmeten yeni bir şehitlik ve anıt yapılmıştır 24 Nisan 2021 tarihinde açılmıştır.

 

3- Bahçecik Amerikan Koleji:

19. Yüzyılda İzmit Sancağı’ndaki önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Bahçecik’e inşa edilmiş olan, büyük bir eğitim kompleksidir. Gerçek adı “Bitinya Yüksek Okulu” (Bithynia High School) olan tarihi yapının günümüze ulaşan bölümlerinin restorasyonu yapılarak, şehrimizin kültür, sanat etkinliklerinin yapıldığı, turizm faaliyetlerinin yürütüldüğü bir merkez haline getirilmesi sağlanacaktır. Bu konuda, Kolej’in mülk sahibiyle birlikte çalışma yürütülmekte olup, şuan yapının restorasyon projesi hazırlanmaktadır.

 

 

4- Bahçecik Osmanlı Çeşmesi

Bahçecik’in merkezinde bulunan çeşme yapısı, Osmanlı döneminde yapılmış olup, Kocaeli’nde bu formdaki tek örnektir. Mermer malzeme kullanılarak inşa edilmiş olan ve üç bölümden oluşan çeşmenin restorasyonu yapılarak, turizm açısından tanıtılacaktır.

 

5- Kurtuluş Savaşı Siperleri

Milli Mücadele döneminde ilk direniş hareketlerinin başladığı yerlerin başında gelen Başiskele bölgesinde kurulan milli müfrezelerle, önemli başarılar elde edilmiştir. Bu müfrezeler ve bölge halkı tarafından yapılan siperler, Milli Mücadele döneminden günümüze ulaşan tek siper yapılarıdır. Milli Mücadele’nin tali cephelerden biri olup Yunan/İngiliz kuvvetlerine karşı mücadele verilen siperlerin bulunduğu alanda, siperlerin bakım ve onarımı yapılacak, öğrencilerimize bu tarihi alanda çeşitli eğitimler verilecek,  buraya yapılacak bilgilendirme panolarıyla tarihsel hafızamız yaşatılacaktır.

 

6- Servetiye Karşı Taş Camii

Başiskele Servetiye Karşı Mahallesi’nde bulunan tarihi cami, Osmanlı döneminde 19. Yüzyılın sonunda yapılmıştır. Yöresel malzeme kullanılarak yerli ustalar tarafında inşa edilen yapının bakım, onarım ve çevre düzenlemesi yapılacak, bilgilendirme ve yönlendirme tabelaları konularak dini turizm açısından tanıtımı sağlanacaktır.

 

7- Servetiye Köprüsü

Servetiye Camii ile Servetiye Karşı Mahalleleri arasında bulunan tarihi köprü, Osmanlı döneminde 19. Yüzyıl sonunda inşa edilmiştir. Servetiye Köprüsü, mimari üslubuyla Kocaeli’ndeki tek örnektir. Yöresel malzeme kullanılarak Karadenizli ustalar tarafından yapıldığını bilinen köprünün çevre düzenleme çalışmaları yapılacak, coğrafi işaretlenmesi sağlanacak, bilgilendirme tabelaları konularak turizm açısından tanıtımı yapılacaktır.

 

8- Servetiye Milli Mücadele Anıtı

Kurtuluş Savaşı yıllarında, Kocaeli bölgesinde yöre halkı tarafından kurulan milli müfrezelerden bir tanesi de Servetiye Milli Müfrezesi’dir. İşgalci İngiliz ve Yunanlılara karşı verdikleri mücadeleyle tanınan Servetiye Milli Müfrezesi şehitleri için yapılan anıtın coğrafi işaretlenmesi/tescili sağlanarak, milli tarihimize dikkat çekmek açısından tanıtımı yapılacaktır.

 

9- Servetiye Milli Mücadele Müzesi

Kurtuluş Savaşı yıllarında kurulan Servetiye Milli Müfrezesi’nde mücadele veren, şehit ve gazi olan yöre halkından günümüze ulaşan silah, mühimmat, giysi ve çeşitli eşyaların bulunduğu müzenin iç tanzim ve teşrifi yeniden yapılacak, müzeyi tanıtıcı materyaller hazırlanarak turizm açısından tanıtımı sağlanacaktır.

 

10- Tepecik Camii

Başiskele Tepecik Mahallesi’nde bulunan tarihi cami, Osmanlı döneminde 19. Yüzyılın sonunda yapılmıştır. Yörede bulunan bir taş ocağından sağlanan özel bir taş malzeme ile inşa edilen yapının çevre düzenlemesi yapılacak, bilgilendirme ve yönlendirme tabelaları konularak dini turizm açısından tanıtımı sağlanacaktır.

 

11- Çuhane-i Hümayun Su Bendi

Osmanlı ordusunun giysi talebini karşılamak amacıyla, Sultan Abdülmecid döneminde inşa edilen ve Osmanlı Devleti’nin ilk sanayi yapılarından birisi olan Çuha Fabrikası’nın su bendidir. Padişah yapısı olan Çuha Fabrikası’nın çalışmasını sağlayan sistemi çalıştıran tarihi su bendinin, bakım ve onarımı yapılacak, turizm açısından tanıtımı sağlanacaktır. Bu proje kapsamında yapılan tarihsel araştırmalarda Sultan Abdülmecid’in Başiskele’ye gelerek bu su bendini ziyaret ettiği tespit edilmiştir.

 

12- Paşadağ Kalesi

Başiskele Paşadağ Mahalesi’nde bir tepe üzerinde bulunan Paşadağ Kalesi, Geç Roma-Erken Bizans döneminde yapılmış, Osmanlı döneminde de kullanılmıştır. İlçemizdeki en önemli kültürel miraslarımızdan birisi olan Paşadağ Kalesi’nde arkeolojik araştırmalar yapılacak, kısmı onarım ve bitki temizliği yapılacak kalenin turizm tabelaları, bilgi panoları konularak turizm açısından tanıtımı sağlanacaktır.

©2025 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account