Diyarbakır’ımın Sur ilçesindeki değerli yapıları saymakla bitmez. Bugün de sizi “Hasretinden Prangalar Eskittim” şiirinin, “Seni baharmışsın gibi düşünüyorum. Seni, Diyarbekir gibi. Nelere, nelere baskın gelmez ki, Seni düşünmenin tadı” dizelerinin ünlü Diyarbakırlı şairi Ahmed Arif adına ithaf edilerek 2011 yılında açılan “Ahmed Arif Müze Kütüphanesi”ne götüreceğim.
Sur ilçemizdeki, daha önce Diyarbakır Kültür ve Sanat Vakfı’na ait 6 odalı, avlulu, eyvanlı, kentimizin en güzel sivil mimari örneklerinden biri olan, yaklaşık 120 yıllık konak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’mız tarafından kamulaştırılmasının ardından kısa sürede restore edilerek, Ahmed Arif’in adına müze olarak tahsis edildi.
Daracık bir sokağın içinde Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’ne komşu olan müze kütüphanenin içine girdiğimizde karşımıza çıkan geniş bir avluda Ahmet Arif’in büyük portresinin yanındaki panoda “Beşikler vermişim Nuh’a salıncaklar, hamaklar, Havva anan dünkü çocuk sayılır, Anadoluyum ben” dizelerinin yer aldığı Anadolu şiiriyle karşılıyor bizi.
Avlunun duvarlarını Arif’in diğer eserleri, eyvan olarak adlandırılan bölümün duvarlarını ise Güneydoğu Anadolu Bölgemizde yetişmiş edebiyatçıların fotoğrafları süslüyor.
“Öyle yıkma kendini, öyle mahzun, öyle garip… Nerede olursan ol, içerde, dışarda derste, sırada, Yürü üstüne üstüne, tükür yüzüne celladın, fırsatçının, fesatçının, hayının… Dayan kitap ile, dayan iş ile, tırnak ile diş ile, umut ile, sevda ile, düş ile. Dayan rüsva etme beni” dizelerini kaleme alan Ahmet Ari için düzenlenen müzedeki bir başka bölümde de şairin gözlüğü, daktilosu ve el yazısıyla yazdığı şiir müsvetteleri gibi kişisel eşyalarını görebilirsiniz.
Müzede ayrıca edebiyatla ilgili araştırma yapmak isteyenler için de 2 bin 236 kitabı bulunan bir kütüphane var. Kütüphanede özellikle Diyarbakırlı yazarların, edebiyatçıların kitaplarının yanısıra, Diyarbakır çevresindeki 11 ilin yetiştirdiği edebiyatçıların, yazarların kitapları ve Diyarbakır ile ilgili kitaplar da bulunuyor.
Ahmed Arif Kimdir?
“Terketmedi sevdan beni, aç kaldım, susuz kaldım” dizelerini kaleme alan ve 21 Nisan 1927’de Diyarbakır’da doğan Ahmed Arif, Diyarbakır Lisesi’nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nde okudu. 1945-1955 yılları arasında değişik dergilerde yayınlanan şiirlerinde kullandığı kendine has lirizmi ve hayal gücüyle Türk Edebiyatı’nda yerini alan, Türkçe’yi en iyi kullanan şairlerden biri olan Arif’in şiirlerinin toplandığı tek kitabı “Hasretinden Prangalar Eskittim” 1968’de yayınlandı. Eserleri çeşitli sanatçılar tarafından bestelenmiş Arif, 1991 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.