Stratejinin gücüne inandıklarını dile getiren Mono Penta Creative Ajans Başkanı Cemil Bayram, “Görünen büyük markalar, büyük iletişimcilerdir. Markanız bahanelerinizle değil, cesaretinizle büyür, risk alın” dedi.

 

Pandemi bize çok fazla şey öğretti. Gelecekte gelmesini öngördüğümüz bir çok trendi, bugünden hayatımızın içine dahil etti. Artık dijital ve sosyal mecraların ana akım medya olduğunu ve trendleri belirlediğini söyleyebiliriz. Bugün hepimiz birey olarak birçok haberi dijital mecralardan alıyoruz. Bu şekilde kullanım sıklığının gelmesi belki daha uzun süre sonra gözlemlenebilirdi ama küresel salgından dolayı tüm dijital trendler çok hızlı yayıldı. Genç hedef kitle ve teknoloji meraklısı milyonlarca insan var. Markaların müşterileriyle daha kolay bir kullanıcı deneyimi sunan ve keyifli hale getiren artık heyecan verici yollar ile bağlantı kurulması gerekiyor. Sadece koyduğunuz sınırların dışına çıkabilirsiniz. Markanızın durma zamanı değil yola koyulma zamanı şu an diye düşündük ve yaratıcı işler üreten başarılı reklamcı Mono Penta Creative Ajans Başkanı Cemil Bayram ile pandemi döneminin pazarlamayı, dijital pazarlamayı nasıl etkilediğini pandemiden sonra ne tür değişiklikler yaşanacağını ve markaların nasıl bir yol izlemesi gerektiğini konuştuk:

 

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Cemil Bayram Kimdir?

Temmuz 2007′den bu yana grafik, web ve animasyon üzerinde kendimi geliştirmekteyim. Eğitim hayatım ise kısaca özetleyecek olursam yüksekokuldan başlamam daha doğru olur. 2010 yılında Kocaeli Üniversitesi Karamürsel Denizcilik Meslek Yüksek Okulu’ndan mezun oldum. Fakat denizcilik alanı benim içim doğru olmayacağının farkındaydım ve bu yüzden yeteneklerimi tasarım alanına geliştirmeye karar verdim. Tasarım alanına yönelmenin önemli nedenlerinden birisi de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2011 yılındaki tasarım yarışmasında birinci olmam oldu. Yarışma sonrası reklam sektöründeki çizgi üstü reklam ajansınlarında görev almaya başlamıştım. Erbeyli İncir Kurumu’na yapmış olduğum web sitesiyle Türkiye ikincisi seçilmem oldukça gurur vericiydi. Diğer taraftan video, animasyon üzerine kitap yazmaya karar vererek dönemin After Effects CS6 kitabını yazdım. Kısa bir süre içerisinde yazar olduğumdan dolayı kitapla gelen başarılarıma eğitmenliğimi de eklemiş bulundum. Mynet Vidobu‘da Video ve Prodüksiyon ile ilgili profesyonel olarak online eğitimlerimi gerçekleştirdim. Türkiye’nin önde gelen firmaları AMP Yazılım, Alaçatı Muhallebicisi, FedEx, Hayat Kimya, Yıldız Entegre, YapıKredi Bankası, KOSGEB, Koçtaş gibi firmaların üst düzey proje çalışma fırsatları buldum. Şimdilerde kendi şirketimle hayatıma devam ediyorum.

 

Mono Penta Creative Ajansın hikayesi nedir bizimle paylaşır mısınız? 

Mono Penta demek, yenilik ve çözüm demek. Kelime anlamı itibariyle mono tek, penta ise beş demek olsa da, yaptığı her işe tek işi gibi özenle yaklaşan ve bunu beş duyu organlarıyla yaşatmayı hedefleyen bir ajans modeliyiz. İletişimin her dalına duyduğumuz sevgiyle yoğurduğumuz fikirlerimizi, işlerimize dahil etmeyi en büyük tutkumuz olarak görüyoruz. Geleneksel medyaya olan saygımızı bir kenara bırakarak üstündeki tozları silkeleyip kapımızı sonuna kadar dijital medyaya açtık ve işimizi sonuna kadar geliştirmeye devam ediyoruz. Proje üretmeyi, hayata geçirmeyi ve sonuçlandırmayı çok seviyoruz. Tasarım öncelikli bir yaklaşımla işlevsel çözümler üretmeye çalışıyoruz. Hızlı -ama acele etmeden- ve düşünerek iş yapıyoruz. Sadeliğe ve basitliğe inanıyoruz. Netice de reklam ajansı demek aynı zamanda iletişim araçlarını iyi yönetmek ve doğru kullandırmak diyerek görüşümüzü net ve yalın olarak daima dile getiriyoruz.

 

Bir marka için üretilen içeriğin ne kadarını siz, ne kadarını tüketicileri üretiyor sizce?

Markanın hikayesi bu konuda çok önemli, içeriği üretebilmek için yeterli bilgiye sahip olmamız gerekiyor. Çok soru sorarak ve araştırarak markaya katkı sağlayabiliriz. Tüketici tarafında deneyimleme ve geri dönüşler içerikte değişkenlikler oluşturabilir. Esasen tüketici bilerek ve mümkünse dokunarak sahip olmak isteyebilir. Dolayısıyla bizimle beraber tüketici de oyuna dahildir.

 

İyi fikir nedir, iyi yaratıcı kimdir?  

Apple’ın efsanevi tasarımcısı Jonathan Ive, “İyi fikirler basit olur, güzel olur ve hemen anlaşılır, der. Biz de iyi fikir, olanı sade  ve basit anlatmaktır. Yormadan ulaştırmak ve etkileşime girmektir, diyoruz. İyi yaratıcı, farklı fikirleri yoğun kullanabilen ufku ve vizyonu geniş ve aynı zamanda seçici olabilendir. Yaratıcı fikirler insan hayatına değer katar ve bunları gölgede bırakacak şeylerden kaçınılmalıdır.

 

Pandemi dönemi pazarlamayı, dijital pazarlamayı nasıl etkiledi, pandemiden sonra sizce ne tür değişiklikler yaşanacak?

Pandemi dönemi pazarlamayı hıza kavuşturdu. Hız önemli bir etken oldu. Pazarlama için iletişim araçları daha dikkate alınır oldu. Dijital pazarlamayı bilmekten çok merak edenler hadi biz de görünelim, tanıtalım hevesinde oldular. Dijital pazarlama bilinenin aksine daha agresif, bilgiye dayalı ve hıza odaklı ilerlemek zorunda örneğin; bir e-ticaret işiyle uğraşıyorsanız mutlaka bilmeniz, bilmiyorsanız dikkate almanız gereken servis hizmeti yani kargoya hakim olmalısınız. Kargo her şey, ikincisi ise E-Mail pazarlama aynı şekilde en önemli yapı taşı diyebiliriz. Pandemi sonrası markaları bol aksiyon içeren fırsatlar bekliyor. Yenilik ile dijitale olan yoğunluk ve farklılaşmayı fark ederek ürün ve hizmet sunabilenlere kapılar hızlı açılacaktır.

 

Son olarak tüm bu konuştuklarımıza ekleyeceğiniz birşey var mı?

Markanızı sevin, hikayenize inanın ve farklılaşın. Risk alın, bahanelerinizle değil, cesaretinizle yolunuzda başarıyla çalışın.

 

 

©2025 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account