İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, kentin tarihi yapılarını korumaya ve İzmitlilere kazandırmaya devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde Hulusi Kentmen’in evinde restore çalışmalarının başlatılacağının müjdesini veren Başkan Hürriyet, Akmeşe’de bulunan Tarihi Değirmeni kente kazandırmak adına girişimlere başlıyor. İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, Akmeşe’de dere yatağı kenarında yer alan ve uzun yıllardır kullanılmaması nedeniyle tahrip olan Tarihi Değirmen’e giderek incelemelerde bulundu. Tarihi değirmenin kente kazandırılması noktasında girişimlere başlayacaklarını belirten Başkan Hürriyet, tarihi yapıya sahip çıkmak adına ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.
Aynı dönemden kalan değirmen ayaktadır
Akmeşe (Armaş) 1611 yılından bir süre sonra zamanla Hıristiyanlar için önemli bir dini merkez olmuştur. “Armaş Ruhban Okulu” burada kurulmuş ve bu okul sayesinde Armaş’ın Hıristiyanlar nezdinde dini önemi artmıştır. Bu okul Kocaeli’nin ilk yüksek eğitim kurumu özelliğini de taşımaktadır. Böcekhane olarak kullanılan bina türkler buraya geldikten sonra yatılı ilköğretim okulu olarak uzun süre hizmet vermiş ve 1999 depreminde ağır hasar görünce akabinde yıktırılmıştır. Akmeşe’nin doğusundaki dere yatağında yer alan ve aynı dönemden kalan değirmen ayaktadır.
Kaçak kazılar nedeniyle de tahrip olmaktadır
Akmeşe yerleşiminin doğusunda dere yatağı kenarında yer alan değirmen uzun yıllardır kullanılmaması nedeniyle tahrip olmaktadır. Etrafı da dere yatağının taşıdığı balçık ile dolmuştur. Ayrıca kaçak kazılar nedeniyle de tahrip olmaktadır. Yine de çatısına kadar ayakta günümüze ulaşmış yapıdır. Beşik çatılı tuğla örgülü yığma yapı İzmit ve çevresinde su türibününden yararlanarak ilk modern değirmendir. Bu değirmen konumu nedeniyle uzun yıllar İzmit-İstanbul Adapazarı buğday getirilerek aralıksız çalışmasına devam etmiş ancak modern un fabrikalarının kurulması ile işlevini yitirmiştir.