Türk Atası Mustafa Kemal’in İzinde Çizgi Romanı, “Le Père Turc” (Türk atası, Mustafa Kemal’in izinde) kitabı İzmirli bir entelektüel, Türk Tiyatrosu’nda sahneye çıkan ilk Müslüman kadın oyuncu olan Afife Jale karakteri üzerinden Atatürk’ün hayatından kesitler sunuyor.

 

 

Fransızca basılan eser Özlem İnce’nin tercümesiyle Türkçe’ye çevrildi. Kitabın yayın editörlüğünü Kocaeli’nde geniş bir kesim tarafından tanınan Sahaf Şerafettin Ergül üstlendi. Genel yayın koordinatörlüğünü Eyüp Ahıskalı, grafik uygulamalarını ise Ahmet Arif Karagöz yaptı. Kitabın basımı ise Presstij Yayınevi ve Kitap Keyfim ortaklığıyla gerçekleştirildi. Tüm bu bilgileri sahaf Şerafettin Ergül’e internetten sipariş verdiğim kitaplarımı satın almaya gidince yakışıklı oğlu Doruk’tan öğrendim. Aldığım bilgileri sizinle paylaşmadan size kısaca Doruk’u tanıtmak istiyorum:

 

 

Evlerindeki kitap sayısı 250 bin

Uzmanlara göre çocukların 10 yaşına gelene kadar en az 45 milyon kelime duymuş ve okumuş olması gerekiyor. 45 milyon kelimeye gelen çocuklar diğer çocuklara göre hem okuduklarını anlıyorlar böylece öğretim hayatında başarı getiriyor. Eğitim çöküşünü durdurmanın tek yolu kitap okumak. Sadece iş çocukta bitmiyor aynı zamanda anne ve babaya büyük yükümlülükler düşüyor. Doruk 20 bin kitaba sahip bir evin oğlu olarak dünyaya geliyor. Şu anda evlerindeki kitap sayısı 250 bin. Gözlerimle görmesem inanmakta zorlanırdım. Apartmanları zemin kattan merdiven boşlukları ve çatı katına varana kadar ağzına kadar kitap dolu. Ayrıca, Derince’de bahçeli 2 katlı baba evlerini de kitap deposu olarak kullanıyorlar. Varın gerisini siz düşünün.

 

 

Muhalif olmak için “siyah” diyecek kadar da cesaretli Doruk

2010 doğumlu Alp Doruk İzmit Ortaokulu 5. Sınıf Öğrencisi. Tarih ve coğrafya meraklısı bilgi küpü Doruk’la sohbet ederken, kendinizi eksik hissediyorsunuz. Muhteşem cümleler kuruyor. Osmanlı tarihini, padişahların tamamının tahta çıkışını ve ölümleri ile Osmanlı tarihinin basit hatları ile kronolojisini size anlatabilir. Ayrıca dünyanın bütün ülkelerinin dünya coğrafyamızdaki yerlerini sorduğunuzda size bir çırpıda anlatır. Türkiye haritasını okumak ve Osmanlı tarihi ile ilgili sunumlarını daha ilkokulda yapmış Doruk. Sizin beyaz dediğinize, muhalif olmak için “siyah” diyecek kadar da cesaretli Doruk.

 

Türk atası, Mustafa Kemal’in izinde

Mustafa Kemal Atatürk’e hayranlığı ile tanınan ve bu hayranlığını “Le Père Turc – À la recherche de Mustafa Kemal” (Türk atası, Mustafa Kemal’in izinde) ismiyle bir çizgi romanda anlatan Fransız müzisyen ve yazar Loulou Dedola’nın bu eseri büyük yankı uyandırmıştı. Daha önce katıldığı bir programda “Ben aslında hep Kemalistim, sadece farkına varmam biraz zaman aldı” diyen yazar Loulou Dedola’nın en büyük hayali eserinin Türkçe’ye çevrilmesiydi. Dedola’nın bu hayalini İzmitli yayıncılardan Doruk’un Babası Şerafettin Ergül ve ekibi gerçekleştirdi. Bana bu değerli çizgi romanı hediye eden Doruk’tan alır almaz bir solukta okudum. Loulou Dedola’nın “Le Père Turc” (Türk atası, Mustafa Kemal’in izinde) isimli fantastik İzmir’de yaşayan bir Türk entelektüeli olan Afife’nin gözüyle Atatürk’ü anlatıyor.

 

Seçkin lider Mustafa Kemal’in hayatı

Bana göre biraz sert çizgilere sahip çizgi romanın başkahramanı Afife kuzeniyle Fransa’nın bir şehrinde buluşmaya gider. Bu kısa süre içinde, 15 yaşındaki yeğeni Mehmet’in, suçluluk ve dini radikalizm arasında tehlikeli bir sarmala sıkıştığını görür. Mehmet’in kökeni olan Türkiye hakkında hiçbir şey bilmediğini fark eden Afife, bir sonraki çalışma gezisinin bir parçası olarak kendisiyle birlikte gelmesini teklif eder. Seçkin lider Mustafa Kemal’in hayatı hakkında bir belgesele asistanlık eden Mehmet teyzesini tanıdıkça bu karakteri yavaş yavaş keşfetmeye başlar. Loulou Dédola, Afife’nin gözüyle Mustafa Kemal’in hayatından kesitler sunarak Mehmet’e modern Türkiye’yi fantastik bir dille anlatır. Halkı tarafından Atatürk soyadı verilen liderin çocukluğu, askeri ve siyasi kariyeri hakkında bilgiler verir.

 

21. Yüzyıl Avrupası’nda Mustafa Kemal Atatürk

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk, Birinci Dünya Savaşı sonunda yıkılan Osmanlı İmparatorluğu topraklarında, 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. Sonrasında Türk milleti tarafından “Atatürk” soyadı verilen Mustafa Kemal, Aydınlanma Çağından esinlenerek, laik, daha insancıl ve kadınları ön plana koyan bir bakış açısıyla Batı demokrasilerine benzer bir rejim uyguladı. Fakat bütün milletlerce örnek alınması gereken ideolojik etkisi, şiddetle reddettiği faşiszm ve bolşevizm akımlarının sebep olduğu kargaşa döneminde yitip gitti. 21. Yüzyıl Avrupası’nda Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının da dahil olduğu bu fantastik hikayede, aydın bir Türk kadını olan Afife, ilerlemiş yaşına ve ölümcül hastalığına rağmen, Fransa’daki genç yeğenini radikal terör örgütünün pençesinden kurtarmaya çalışıyor.

 

 

Loulou Dedola Kimdir?

Loulou Dedola, Fransa’da Lyon şehrinde doğmuştur. Roman yazarı, sinema ve çizgi roman senaryo yazarıdır. Fransa’da yaşayan Loulou Dedola, birlikte Avrupa ve Afrika’da çok seyahat ettiği RCO müzik grubunun lideri, yazarı, bestecisi ve solistidir. Atatürk’ü, Türkiye’yi,Kemalizmi Afrikalı çocuklara anlatıyor. Gittiği her yerde Türk bayrağı ve Atatürk’ün posterlerini açmaya devam ediyor. Dedola, sorunlarla boğuşan Afrika için de çözümün Kemalizm olduğunu söyleyen bir Fransız. 2017 yılında Çizgi roman olarak hazırlanan “Le Père Turc” (Türk atası, Mustafa Kemal’in izinde) çizgi romanının yazarı. Kendini Kemalist olarak tanımlayan Atatürk aşığı Fransız yazar Loulou Dedola.

©2024 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account