Türkiye’nin en büyük yüzölçümlü doğal sit alanı Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın içinde günübirlik tesislerin konuşlandırılarak kiraya verilmesine ait ihale, Ayvalık Belediyesi’nin halkla elele verip kentlerine sahip çıkması ve karara karşı dik duruş sergilemeleri sonucu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından iptal edildi.

 

Ege’nin pırıl pırıl denizini, uçsuz bucaksız kumsallarıyla kucaklayan, tarihi ve doğasıyla tadına doyamayacağınız bir şehirdir Ayvalık. Denizin üstüne serpilmiş gibi duran adaları ve yeşille bütünleşmiş koylarıyla bir doğa harikasıdır. Tarihi, doğası, kültürü, mimari yapısı, yemek kültürü, nefes kesen sahilleri ile ön plana çıkan ayrıcalıklı bir şehirdir Ayvalık. Zeytin ve çam ormanlarının denizle kucaklaştığı, içiçe geçmiş birbirinden güzel koyları, çevresini sarmalayan irili ufaklı 24 adası ile adeta bir Açıkhava Müzesi niteliğinde, büyüleyici denizaltı dünyasıyla keşfedilmeyi bekleyen bir turizm cennetidir Ayvalık.

 

 

Ayvalık, 11 Eylül 1946 yılından beri sit alanı olarak koruma altındadır 

Berrak suları ile dünyaca ünlü plajları, Türkiye’nin en büyük tabiat parkı ile sahip olduğu zenginliği ve kültürel zenginliği ile doğa çeşitliliğini günümüze kadar taşıyabilmiş olan Ayvalık, 11 Eylül 1946 yılından beri sit alanı olarak koruma altındadır. Ayvalık’ta 17’si Anadolu’ya özgü, 4’ü yalnızca bu bölgede yetişen (endemik) 750 bitki türü saptanmış. Bu özellikleri ve deniz altındaki kırmızı mercanları, deniz tavşanlarından tutun da farklı keşifler yapabileceğiniz benzersiz sualtı zenginlikleriyle, 1995 yılından itibaren Tabiat Parkı ilan edilerek de bölge koruma altına alınmış.

 

Adalar Kenti Ayvalık

Adalar Kenti olarak da bilinen Ayvalık’ta yer alan ve eşsiz bir doğa harikası olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, irili ufaklı toplam 22 adadan oluşan Ayvalık Adaları’nın 20’sini kapsayan bir bölge. 17.950 hektarlık alanıyla Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olan alan, el değmemiş doğası ve tarihi yapılarıyla Kuzey Ege’nin en değerli bölgesi. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı olarak ilan edilen bölge, toplam 20 adayı kapsayan park alanıyla bir iç deniz gibi düşünülerek Ayvalık’ı korunaklı bir koy haline getirmiş. İçinde farklı mini ekosistemler barındıran ve çeşitli endemik bitki ve balık türleri barındıran özel bir alan olan tabiat parkı, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin zengin biyoçeşitliliğinin bir parçası.

 

 

Ayvalık Adaları

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Alibey Adası (Cunda), Pınar Adası (Mosko,Kılavuz), Çıplak Ada, Yellice Ada (Poyraz Ada), Güneş Adası, Maden Adası (Pirgos), Kız Adası, Yumurta Adası, Balık Adası, Kara Ada, Hasır Adası, Küçükmaden Adası, Güvercin Adası, Maden Ada, Taşlı Ada, (Pileyit), Yelken Adası (Ayiy alo), Yalnız Ada (Petago), Kara Adası (Küçük), Yuvarlak Ada ve Göz Adası’ndan (Kalamapulo) oluşan alanın ismi olduğunu Ayvalık Gezi Rehberi’ni incelediğinizde görebilirsiniz. Deniz canlıları ve doğal çeşitliliği kadar doğal, kültürel ve arkeolojik değerler bakımından da Ayvalık Adaları Tabiat Parkı eşsiz niteliklere sahip. adaların çevrelediği körfezin oluşturduğu görsel şölenin yanısıra, tarihi kilise ve manastırları, geleneksel mimarinin oluşturduğu eski kent dokuları ve geleneksel yaşam biçimini yansıtan taş evleriyle de birinci derecede sit alanı Ayvalık Adaları Tabiat Parkı.

 

 

Kır çiçeklerinin eşsiz kokuları eşliğinde verdikleri şölen

Nisan ayının ilk haftalarında kır çiçeklerinin eşsiz kokuları eşliğinde verdikleri şölen özellikle Ayvalık’ta görülmeye değerdir. Ayvalık ve çevresindeki görsel şöleni panoramik olarak izlemek için, egemen bir tepeye çıkıp şöyle bir etrafınıza bakmanız yeterlidir. Kent içinde İlk Kurşun Tepesi, Cennet Tepesi, Alibey/Cunda’da Aşıklar Tepesi, Küçükköy-Sarımsaklı’da Şeytan Sofrası Tepesi, Ayvalık’ın güzelliklerini seyretmek için ideal yerlerdir. Bahar ve yaz aylarında, İzmir yolu üzerinde bulunan Tuzla Gölü’ndeki flamingolar da, özellikle doğaseverler için görülmeye değer bir başka güzelliktir.

 

 

©2024 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account