10 Kasım 1953’te Atatürk’ün naaşının Etnoğrafya Müzesi’nden Anıtkabir’e nakli sırasında, Türk Gençliği adına “Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini” okuyan Tarihçi Yazar Eriş Ülger, İzmit Belediyesi ve Kocaeli Nicomedia Lions Kulübü’nün konuğu olarak 10 Kasım pazar sabahı İzmit’e gelecek. İzmit Tarihi Tren Garı Sanat Galerisi’nde açılan Büyük Dahi Gazi Mustafa Kemal Atatürk İzmit’te müze sergisi önünde gerçekleşecek anma törenine katılacak. Törende Kocaeli Üniversitesi gençleri saygı nöbeti için hazır bulunacak. Programın devamında Tarihçi Eriş Ülger, sanatçı Ayşe İnak Ekiz ile birlikte bir söyleşiye katılacak ve ardından kitaplarını imzalayacak. 

Sabiha Gökçen’in manevi oğlu olan Tarihçi Yazar Eriş Ülger, dijital dergimize yaptığı açıklamada söyleşide “Atatürk’ün Silah Arkadaşları”nı Kocaelililer için anlatacağını ifade etti. Genel olarak Atatürk’ün silah arkadaşları denince Kazım Karabekir, Kazım Dirik, Ali Fuat Cebesoy, Rauf Orbay, Halide Edip, Refet Bele, Kara Vasıf gibi isimlerin akla geldiğini dile getiren Ülger, şunları söyledi. “Bunların hiçbirisi “Kurtuluş Savaşı”na katılmamışlardır. Nokta kadar emekleri geçmemiştir ve daha da kötüsü Cumhuriyet’in ilan edildiği 29 Ekim 1923’te TBMM’de bulunmadıkları gibi, Cumhuriyet’in ilanına da karşı çıkmışlardır. Bu nedenle Sinan Meydan, Prof. Dr. İlber Ortaylı, İpek Çalışlar gibi yazarlarla yollarımız çok ayrıdır. Ama birileri üzülse de yazdıklarım ve İzmit’te söyleyeceklerim harfi harfine doğrudur. Kimsenin Atatürk’ü kendine göre anlatma ve yorumlama lüksü yoktur. Konuyla ilgili size kısa bir anekdot anlatayım: “Kazım Karabekir Erzurum’da evinde 29 Ekim 1923 gecesi top atışları ile uykusundan uyandığı zaman yaveri Kazım Dirik’i çağırır: Ne oluyor Kazım bu top atış sesleri nedendir?, der.  Kazım Dirik şu cevabı verir: Ankara’da Cumhuriyet ilan edildi. Aaaaaaaaa! Bana sormadan mı?, der Karabekir Paşa. Bu sefer Kazım Dirik şöyle der: Paşa Hazretleri, size sorulsaydı mani mi olabilecektiniz?”

Dünyanın en ileri görüşlü lideridir Atatürk 

Atatürk’ün “Beni Türk Hekimlerine emanet edin” veya “İstikbak Göklerdedir” diye bir söylemi olmadığını ifade eden Eriş Ülger, sözlerini şöyle tamamladı. “Bunu kanıtladım da, detayları söyleşide anlatacağım ancak size Atatürk’ün muhteşem bir söylemini aktarayım: “9 Haziran 1936’da Eskişehir Tayyare Alayı’nı ziyareti sırasında anı defterine şunları yazar: ” Geleceğin en tehlikeli silahları da araçları da hiç şüpheniz olmasın ki uçaklardır. Bir gün insanoğlu uçaksız da göklerde yürüyecek, gezegenlere gidecek, belki de aydan bizlere mesaj yollayacaktır. Bu mucizenin gerçekleşmesi için 2000 yılını beklemeye gerek kalmayacaktır. Gelişen teknoloji bizlere daha şimdiden bunu müjdeliyor. Bize düşen görev ise, Batı’dan bu konuda geri kalmamayı temindir.” Düşünsenize Kanuni, Napolyon, Nehru, Büyük İskender’den tutunda aklınıza gelen bütün liderlerin hayatını inceleyin hangisi böyle ileri görüşlü olabilmiştir.  Hangisi? Söyleşimiz “Atatürk’ün Silah Arkadaşları ağırlıklı olacak. Ancak, elbette anlatacaklarım bunlarla da sınırlı kalmayacak. Detayları merak eden İzmitliler’i söyleşimize bekliyorum.”

 

 

©2024 Anadolu Gezi Rehberi

veya

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

veya

Create Account