Anadolu Selçuklu Hükümdarları’ndan 1. Kılıçaraslan’ın Diyarbakır Silvan’daki kayıp mezarı tespit edildi. Sultan Kılıçarslan’ın mezar yerinin tespiti için Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Tanyıldız başkanlığında Prof. Dr. İrfan Yıldız, Doç. Dr. Oktay Bozan, Doç. Dr. Aytaç Coşkun ve doktor öğretim üyesi Salih Erpolat’ın da yer aldığı komisyon oluşturuldu. Komisyon yaptığı tarihi kaynak taramasının ardından ilçedeki tüm mezarlıklarda incelemede bulundu, o döneme ilişkin bilgisi olan kişilerle görüştü. Elde edilen bilgiler doğrultusunda Orta Çeşme Parkı’ında bulunan iki mezar üzerinde araştırmalar yoğunlaştırıldı.
9 gün süren kazı çalışmaları sonucu Sultan 1. Kılıçarslan ve kızı Saide Hatun’un mezarlarına ulaşıldı. Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, gazetecilere yaptığı açıklamada, şimdiye kadar yapılan farklı çalışmalarda mezar yerinin net olarak tespit edilemediğini söyledi. Karakoç, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan kazı çalışmaları sonrası önemli bulgular elde edildi. Bu mezardaki kişiler yaş ve cinsiyet olarak o döneme uyuyordu. Mezarın ve türbenin taşlarının şekli yine Selçuklu dönemine uygundu. Bu, hem Silvan hem Diyarbakır tarihi açısından olaylara farklı bir bakış açısı getirecek” dedi.
2 metre derinliğe inildi
Tarihi açıdan önemli bir şahsiyetin mezarını tespit ettiklerini belirten Dr. Oktay Bozan ise, “Mezar yerinin bulunmuş olması, milli tarihimiz ve vefa duygusu açısından bir anlam ifade ediyor” diye konuştu. Doç. Dr. Aytaç Coşkun, kazıda yaklaşık 35 metrekarelik bir alanda 2 metre derinliğe inildiğini dile getirerek, hem mezarlara hem de türbeye ait temellere ulaşıldığını bildirdi. Ekibin çok titiz bir şekilde çalıştığını anlatan Coşkun, bilim komisyonundaki hocalar olarak da elde edilen verileri hızlı bir şekilde değerlendirdiklerini kaydetti. Coşkun, “Çalıştığımız alan Anadolu Selçuklu’nun en önemli hükümdarının mezarıydı. Çalışmalarımızı gece gündüz büyük bir titizlikle yürüttük” ifadelerini kullandı.
İki mezar ve bir duvar kalıntısı ortaya çıkarıldı
Silvan’ın tarihi önemine değinen Prof. Dr. İrfan Yıldız ise çalışmaların 5’inci gününde iki mezarın ve bir duvar kalıntısının ortaya çıkarıldığına işaret etti. Yıldız, o gün akşama kadar yapılan çalışmalarda kalıntıların tamamıyla ortaya çıkarıldığını bildirdi. Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “Kazıda çıkan kitabe parçaları dönemin yazı stili özelliklerini gösteriyor. Birinci mezarda yatan kişinin 1. Kılıçarslan, ikinci mezarda yatan kişinin ise kızı Saide Hatun olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen veriler doğrultusunda Silvan’da olduğu bilinen yalnız bugüne kadar mezarı gün yüzüne çıkarılamayan 1. Kılıçarslan’ın mezarının bütün verileriyle tespit edildiğini söyleyebiliriz.”